Hlavní obsah

Kuvajt odvolal svého velvyslance z Íránu

– Kuvajt/Teherán • Aktualizováno

Kuvajt se v úterý připojil k zemím, jež omezují vztahy s Íránem kvůli čerstvé regionální krizi. Vyvolaly ji útoky na zastupitelství Saúdské Arábie v Íránu. Kuvajt odvolal svého velvyslance z Teheránu.

Foto: Raheb Homavandi/TIMA, Reuters

Šíité v Íránu protestují proti popravě šajcha Nimra Bákira Nimra v Saúdské Arábii.

Článek

Vztahy s Íránem v neděli přerušila Saúdská Arábie a v pondělí ji následovaly Súdán a Bahrajn. Na úroveň chargé d’affaires vztahy snížily Spojené arabské emiráty.

Podle zatím nepotvrzených zpráv hodlá vztahy omezit také východoafrické Džibutsko.

Íránci plenili saúdskoarabské velvyslanectví v Teheránu a konzulát v Mašhadu kvůli popravě šíitského duchovního v Saúdské Arábii. Království v sobotu popravilo 47 lidí za terorismus a jedním z odsouzenců byl šajch Nimr Bákir Nimr. Ačkoli byl odsouzen údajně rovněž za teroristické činy, byl znám jako kritik politiky Rijádu vůči šíitům, kteří tvoří v království menšinu. Z 29 miliónů občanů se většina hlásí k sunnitskému islámu, šíitský, jehož mluvčím je Írán, vyznává asi desetina Saúdských Arabů.

Saúdská Arábie a její spojenci obviňují Írán z rozněcování nepokojů mezi šíity žijícími v sunnitských zemích. Liga arabských států kvůli nové krizi na 10. ledna svolala své mimořádné zasedání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám