Hlavní obsah

Jediná síla, ze které má Islámský stát opravdu nahnáno? Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael je jedinou zemí na světě, která Islámskému státu skutečně nahání obavy, tvrdí německý novinář Jürgen Todenhöfer. Strávil 10 dní v Mosulu mezi islamisty a je prvním západním žurnalistou, který takový pobyt přežil. Bojovníci radikálního hnutí podle něj nemají strach z Američanů nebo Britů, z Židů ale mají respekt.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Článek

Todenhöferovi se podařilo proniknout mezi ozbrojence IS zhruba před rokem a přinesl odtamtud děsivé svědectví o vražedných záměrech hnutí.

„Jestli 150 nebo 500 miliónů, nám je to jedno. Zabijeme je všechny,” citoval tehdy jednoho z radikálů, který těmito slovy komentoval chystanou největší náboženskou čistku v dějinách lidstva. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V knize, kterou nyní Todenhöfer vydává a přináší v ní další podrobnosti ze svého pobytu v Mosulu, novinář tvrdí, že islamisté západními vojenskými silami pohrdají s jedinou výjimkou, a tou je armáda Izraele.

Foto: Profimedia.cz

Obálka knihy německého novináře Jürgena Todenhöfera Uvnitř IS - 10 dní v Islámském státě

„Jediná země, které se IS bojí, je Izrael. Řekli mi, že vědí, že izraelská armáda je na ně příliš silná,“ řekl Todenhöfer v rozhovoru pro britský židovský on-line magazín Jewish News. Území Izraele podle něj není zahrnuto do plánu „první fáze“ kolonizace Blízkého východu.

„Jsou přesvědčeni, že americká i britská pozemní vojska porazí, protože nemají žádné zkušenosti s městskou guerillovou válkou nebo s teroristickými metodami. Zato vědí, že Izraelci jsou velmi drsní, co se týče boje proti guerillám a teroristům,“ řekl německý novinář.

Foto: Profimedia.cz

Izraelští vojáci při nácviku bojových akcí v městském prostředí v Ce´elim na jihu země

Podle něj zástupci Islámského státu, s nimiž se potkal, věří, že Izrael je „skutečným nebezpečím“, na rozdíl od Američanů či Britů.

Izrael do konfliktu nezasahuje

Izrael se do současného konfliktu na Blízkém východě nezapojuje a drží se striktně stranou bojů v sousední Sýrii nebo v Iráku. Pravděpodobně ale sdílí své zpravodajské informace se spojenci z Američany vedené koalice zemí bombardujících islamisty.

IS v minulosti adresoval Izraeli několik sebevědomých výhrůžek ve svých propagandistických videích, v říjnu například pohrozil, že v Jeruzalémě nezůstane „jediný Žid“, a sliboval, že smete ze světa „chorobu“ judaismu. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Německý novinář Jürgen Todenhöfer

Faktem ale je, že přestože v pásmu Gazy zřejmě operují radikálové napojení na IS, v Izraeli ani na palestinských územích zatím nebyl zaznamenán žádný teroristický útok, k němuž by se hnutí přihlásilo. K nepřehlednosti situace přispívá také to, že IS nesnáší palestinské radikální hnutí Hamás, které je podle islamistů příliš sekulární.

Podle Todenhöfera je teroristická síť Al-Káida „čajíčkem“ ve srovnání s IS. „Chtějí ukázat, že dokážou fungovat jako stát. Myslel jsem si, že uvidím brutální teroristickou skupinu. Ale viděl jsem brutální zemi,“ shrnul žurnalista.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Foto: Profimedia.cz

Izraelsko-palestinský konfklit ovlivňuje cestovní ruch v zemi. Ilustrační foto

Foto: Profimedia.cz

Boje s Islámským státem v provincii Aleppo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám