Hlavní obsah

V trojúhelníku smrti v Iráku explodovaly nálože v sunnitských mešitách

Bagdád

Dvě sunnitské mešity v irácké provincii Babylón se v noci na pondělí staly terčem pumových útoků. Na jiném místě neznámí útočníci zastřelili muezína, který z mešity svolává k modlitbám.

Foto: Ali Mashhadani, Reuters

Irácké bezpečnostní síly. Ilustrační foto

Článek

Při prvním výbuchu ve městě Hílla ležícím 80 kilometrů na jih od Bagdádu bylo poničeno také zhruba deset domů. Exploze nastala po půlnoci. „Po výbuchu jsme zjistili, že do mešity byla umístěna podomácku vyrobená nálož. Lidé vypověděli, že tuto akci provedla skupina osob ve vojenských uniformách,“ řekl agentuře AFP místní policista.

Podobně probíhal útok ve vesnici Sindžár na sever od Hílly, kde podle policie výbušninu do mešity umístili tři nebo čtyři muži, rovněž oblečení do armádních uniforem. „Využili toho, že je chladné počasí a uvnitř nikdo nebyl,“ uvedl policejní zdroj. Při explozi byli zraněni tři lidé.

V Iskandríji, vzdálené zhruba 40 kilometrů jižně od hlavního města Bagdádu, zase neznámí útočníci zastřelili muezína. „Přepadli ho v blízkosti jeho domu,“ potvrdila policie.

Vrátila se sektářská válka?

K žádnému z útoků se nikdo nepřihlásil. Všechna místa jsou však součástí zeměpisného „trojúhelníku smrti“, jak byla tato oblast během vrcholících sektářských bojů před deseti lety přezdívána, ačkoliv v Iskandríji žijí jak sunnité, tak šíité.

Incidenty se staly v době rostoucího napětí mezi sunnity a šíity, které se projevilo v přerušení diplomatických vztahů sunnitské Saúdské Arábie a Bahrajnu s šíitským Íránem.

V důsledku sporů možná nebudou íránští věřící vpuštěni na pouť do saúdskoarabské Mekky, prohlásil podle ČTK v pondělí vlivný íránský poslanec Mohammad Alí Esfahání.

Sunnité a šíité – dvě základní větve islámu
Sunnité (od slova sunna = tradice) jsou stoupenci ortodoxní islámské nauky založené na tradici, tak jak je vyložena v příbězích o činech a výrocích proroka Mohameda (hadís).
Sunnismus se zrodil v 7. až 9. století, dosud se udržely čtyři náboženskoprávní školy.
Nejznámější je vahhábismus, puritánská větev sunnitského islámu, která je státním náboženstvím v Saúdské Arábii.
Šíité (od slov šíat Alí – strana Alího) uznávají za svého nejvyššího představitele (imáma) pouze potomky chalífy Alího (zeť proroka Mohameda a čtvrtý chalífa).
Mají vlastní posvátnou tradici, uznávají korán a významný je též kult mučedníků.
Na rozdíl od sunnitů jsou šíité organizovaní, neboť mají své duchovenstvo.
Většinu obyvatelstva tvoří šíité v Íránu, Ázerbájdžánu, Bahrajnu a Iráku. Menší komunity žijí v Libanonu, Indii, Sýrii, Pákistánu, Jemenu a Saúdské Arábii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám