Hlavní obsah

V Teheránu vypálili demonstranti saúdskou ambasádu

Aktualizováno

Demonstranti v Teheránu v noci na neděli pronikli na saúdskoarabskou ambasádu a zapálili ji. Protestovali proti popravě šíitského duchovního Nimra Bákira Nimra. Policie zatkla 40 demonstrantů a zbylé rozehnala. Íránské ministerstvo zahraničí v prohlášení vyzvalo protestující k respektování diplomatických dohod.

Foto: Tima Agency, Reuters

Zapálená místnost na saúdskoarabském velvyslanectví v Teheránu

Článek

Demonstranti pronikli do velvyslanectví a zapalovali tam ohně, načež je rozehnala policie, informovala agentura ISNA. Íránské ministerstvo zahraničí v prohlášení vyzvalo protestující k respektování diplomatických dohod.

Ke uklidnění situaci vyzvala i Pan Kii-mun.„Generální tajemník OSN rovněž vyzývá ke klidu a zdrženlivosti v reakci na popravu šajcha Nimra a naléhá na všechny regionální představitele, aby se zasadili o nezhoršování sektářského napětí,” řekl jeho mluvčí. Pan Ki-mun také odsoudil násilnosti demonstrantů na saúdskoarabské ambasádě v Teheránu.

Generální tajemník OSN přitom vyjádřil zděšení nad hromadnou popravou a vyzval ke klidu a zdrženlivosti. „Šajch Nimr a řada dalších popravených vězňů byli usvědčeni po soudních procesech, které vzbuzují vážné obavy, pokud jde o povahu obvinění a spravedlnosti procesu.”

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Nimr al-Nimr

Šéf OSN podle mluvčího o Nimrově případu hovořil se saúdskoarabskými vůdci při několika příležitostech a vyzval Rijád ke zmírnění všech už vynesených trestů smrti.

Saúdská Arábie hromadně popravila 47 lidí usvědčených z terorismu, mezi nimi i vlivného 56letého šíitského duchovního, který působil mezi šíity ve Východní provincii Saúdské Arábie a netajil se kritikou Rijádu. Nimr prosazoval odtržení provincie od zbytku království, podle znalců ale nikdy nevyzýval k násilí. Šíitskou komunitu v Saúdské Arábii podporuje šíitský Írán. [celá zpráva]

Šíité zorganizovali protesty také na východě Saúdské Arábie a v Bahrajnu, kde policie proti nim použila slzný plyn.

 Chameneí varuje před boží odplatou

Írán si předvolal saúdskoarabského chargé d ́affaires v Teheránu. Kvůli „nepřátelské” reakci Íránu na Nimrovu popravu si pak v Rijádu povolalo saúdské ministerstvo zahraničí i íránského velvyslance.

„Nelze pochybovat o tom, že nespravedlivé prolití krve tohoto mučedníka bude mít následky a že boží ruka saúdské vedení potrestá," řekl Chameneí, který hodnotí Nimrovu popravu jako "politický omyl".  Podle něj Saúdskou Arábii stihne „boží odplata”.

Foto: Tima Agency, Reuters

Kouř stoupá ze saúdskoarabského velvyslanectví v Teheránu.

„Proč mlčí ti, kdo prosazují lidská práva? Proč zastánci svobody a demokracie podporují tuto (saúdskoarabskou) vládu?" řekl Chameneí, který narážel na podporu, kterou Saúdské Arábii poskytuje Západ.

Kritika popravy z EU

Německé ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že Nimrova poprava může v regionu zvýšit napětí a prohloubit existující spory. "Poprava Nimra Bákira Nimra jen posiluje naše obavy z rostoucího napětí a ze stále hlubších sporů v regionu," citovala z prohlášení agentura Reuters. Berlín současně odsoudil hrdelní tresty jako nelidské.

Vážné znepokojení dala dnes najevo i Evropská unie. "Nimrův případ vyvolává vážné obavy o svobodu projevu a další základní občanská a politická práva, která je třeba respektovat v každém případě, a to i v boji s terorismem," uvedla unijní ministryně zahraničí Federica Mogheriniová. "Tato kauza může dál roznítit sektářské napětí a způsobit regionu další škody s vážnými následky," uvedla v prohlášení.

Také americké ministerstvo zahraničí vyjádřilo znepokojení nad popravou Nimra, která podle něj představuje riziko zhoršení sektářského napětí. Mluvčí ministerstva John Kirby ve zveřejněném prohlášení vyzval vládu Saúdské Arábie, aby respektovala a chránila lidská práva, povolila nenásilné vyjadřování nesouhlasu a zopakoval, že je třeba, aby všichni představitelé regionu znásobili úsilí ke zmírnění napětí v regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám