Hlavní obsah

Stovky budov v Dubaji jsou obložené hořlavými materiály, tvrdí expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj

Při silvestrovském požáru, který velmi rychle zachvátil dubajský hotel The Address, nikdo nepřišel o život, ale dají se očekávat podobné katastrofy. Je ale jen otázkou, kdy že si vyžádají oběti, protože při stavbě mnoha tamních výškových budov byly použity vysoce hořlavé materiály. Listu The Daily Telegraph to řekl bezpečnostní odborník Phil Barry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár hotelu v DubajiVideo: Reuters

 
Článek

V Dubaji bylo na Silvestra zraněno 16 lidí, ale svědci, kteří byli v hotelu nebo poblíž, popsali plameny a dým šířící se rychle po fasádě budovy. Hosty i personál se podařilo evakuovat, i když ve velkém zmatku. Od roku 2012 to byl v Dubaji třetí rozsáhlý požár výškové budovy.

„Nikdo nepřišel o život, ale dříve nebo později tam mrtví budou," prohlásil Barry, který pracoval dlouho v Kataru a Spojených arabských emirátech. Podle něj jsou stovky výškových budov v emirátech obloženy pláty vyrobenými z hořlavé směsi plastu a hliníku, jejíž použití je zakázáno teprve od roku 2013.

Barry pracoval 30 let v Británii jako požárník a pak přednášel na vyšší škole v Gloucestershiru. Podle něj je až 70 procent výškových budov v Dubaji obloženo hořlavým materiálem.

Příčina požáru luxusního hotelu The Address se stále vyšetřuje, ale svědci bez rozdílu popisují vysokou rychlost, s níž se plameny šířily. Dubajské úřady zajistily pro evakuované náhradní ubytování, ale evakuace budovy o 63 patrech byla chaotická.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám