Hlavní obsah

Koalice vedená Saúdskou Arábií vypověděla příměří v Jemenu

Rijád

Saúdskou Arábií vedená Mezinárodní koalice bojující na straně jemenské vlády proti povstaleckým šíitům z kmene Húsíú vypověděla příměří, které platilo od 15. prosince. O ukončení klidu zbraní, který byl hojně porušován oběma stranami, informovala v sobotu saúdskoarabská tisková agentura SPA.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Vzbouření Húsíové v hlavním městě Saná

Článek

„Vedení koalice, která podporuje legitimní vedení Jemenu, oznamuje, že počínaje dnešní 14:00 hodinou (12:00 SEČ) příměří v Jemenu končí,” citovala SPA z prohlášení vedení koalice. Vina prý padá na povstalce, kteří údajně pravidelně ostřelovali území Saúdské Arábie na hranici s Jemenem.

Zatím poslední takový raketový útok saúdskoarabská vzdušná obrana zmařila v pátek. Poprvé bylo podle ní příměří porušeno už 18. prosince. Šíité opakovaně vystřelovali balistické rakety scud. [celá zpráva]

Vládní vojska během jednání o příměří dobyla dvě města. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Příměří bylo sjednáno v době, kdy byly ve Švýcarsku zahájeny mírové rozhovory mezi účastníky konfliktu. Nedospělo se na nich k žádnému výsledku, pouze se dohodlo, že jednání budou 14. ledna pokračovat. Příměří bylo ale téměř každý den porušováno.

„Koalice byla a stále je ochotná vytvořit náležité podmínky pro mírové řešení,” uvádí se v prohlášení arabské koalice. Příměří podle něj ale není možné kvůli trvajícím šíitským útokům udržet.

Jemenský konflikt podle OSN nepřežilo od března, kdy do něj zapojila arabská koalice, 6000 lidí a zhruba 28 000 jich bylo v bojích zraněno. Postiženo boji na 80 procent z asi 25 miliónů obyvatel Jemenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám