Hlavní obsah

Syrská armáda zahájila ofenzivu na Golanských výšinách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrská vládní vojska ve čtvrtek za podpory spojeneckých milic zahájila ofenzivu na syrskou část Golanských výšin. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž se jedná o součást větší operace, během níž chce režim prezidenta Bašára Asada znovu získat kontrolu nad jižní částí země. Ke středečnímu bombovému útoku v kurdském městě Kamišlí na severovýchodě Sýrie se dnes přihlásila organizace Islámský stát. Počet obětí atentátu stoupl na 17.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Muž ve městě Duma se snaží zachránit zraněné dítě z budovy zasažené armádou režimu syrského prezidenta Bašára Asada

Článek

Ofenzivu na Golanských výšinách Asadovi vojáci zahájili údajně za úsvitu útokem na dvě vesnice v provincii Kunajtra nedaleko hranice s Izraelem, který větší část hornaté oblasti okupuje od roku 1967. "Podnikli rozsáhlý útok za husté mlhy, která umožňovala vidět sotva na několik metrů," řekl agentuře Reuters jeden z povstalců z oblasti.

Syrská armáda se podle dalšího z rebelů při útoku spoléhala především na pozemní jednotky a dělostřelectvo, neboť blízkost citlivé izraelské hranice prý omezuje možnost nasazení letectva.

Dnešní ofenziva na jihu Sýrie následuje jen několik dní poté, co vládní vojska dobyla strategickou základnu u města Šajch Maskín a později podle některých zdrojů ovládla i značnou část města samotného. Strategické město leží na spojnici Damašku a provinční metropole Dará. Ofenzivu u něj doprovázely údajně rozsáhlé nálety ruských bombardérů. Během dvou dní na okolí města ruské stroje podnikly prý více než sto útoků.

Syrská armáda se pokusila během rozsáhlé ofenzivy dobýt území ovládaná rebely na jihu země už loni v únoru, ale bez většího úspěchu.

Útoky v Kamišlí mají 17 obětí

Středeční bombové útoky v převážně Kurdy obývaném městě Kamišlí na syrsko-turecké hranici si podle čtvrteční zpřesněné bilance vyžádaly přinejmenším 17 mrtvých a tři desítky zraněných. Dva sebevražední atentátníci se odpálili v kavárně a v restauraci. K útokům došlo v křesťany obývané části města.

V Sýrii zuří občanská válka od jara 2011. Chaosu v zemi využily k šíření své ideologie islamistické skupiny, včetně organizace Islámský stát (IS) či fronty An-Nusra. Do bojů se v září 2014 ze vzduchu zapojila mezinárodní koalice pod vedením USA. Od letošního září v Sýrii letecké údery "na vlastní pěst" podniká také Rusko.

Podle OSN si boje vyžádaly už více než 250.000 obětí. Syrská organizace SOHR, která situaci v zemi sleduje z londýnského exilu, dnes uvedla, že za letošní rok v bojích zahynulo přes 55 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám