Hlavní obsah

Turecký prezident označil vůdce prokurdské opozice za zrádce

– Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za zradu slova spolupředsedy prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) Selahattina Demirtaşe, který podpořil víkendovou rezoluci prokurdských stran volající po autonomii Kurdů. Uvedla to agentura Reuters. Erdogan také v přímém televizním přenosu uvedl, že strana HDP „dostane lekci” od lidu i zákona.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Co spolupředseda udělal, je zrada, provokace,“ komentoval Erdogan Demirtaşova slova. Výroky už začala prošetřovat prokuratura. V pondělí turecká agentura Anadolu uvedla, že státní zástupce zahájil vyšetřování Demirtaşe pro pobuřování a narušování ústavního pořádku.

O víkendu se ve městě Diyarbakir na jihovýchodě země sešly kurdské organizace sdružené v Kongresu demokratické společnosti (DTK) a přijaly rezoluci požadující pro Kurdy v Turecku „vytvoření autonomního regionu, který by zahrnoval několik sousedících provincií na základě zvážení kulturní, ekonomické a geografické blízkosti“. Podle DTK je autonomie jedinou možností, jak vyřešit kurdský problém. Jediné autonomní území s vlastní správou mají Kurdové od počátku 90. let na severu Iráku.

Spolupředseda HDP v reakci na víkendový kongres prohlásil, že jeho strana podporuje princip větší samosprávy Kurdů.

Demirtaşovy výroky kritizoval i turecký premiér Ahmet Davutoglu, podle něhož HDP není „pravou politickou stranou”. Davutoglu také řekl, že nikdy nebude jednat s nikým, kdo ohrožuje celistvost a integritu Turecka.

Vadila i schůzka s Lavrovem

Už v sobotu Davutoglu zrušil plánovanou schůzku s lídry HDP s tím, že zvyšují napětí svými požadavky na zastavení bojových operací na jihovýchodě země. Davutoglu také obvinil Demirtaşe ze zrady poté, co se spolupředseda HDP ve středu setkal s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a odsoudil listopadové sestřelení ruského vojenského letadla Tureckem.

Střet šéfa prokurdské strany, který má v 550členném parlamentu 59 křesel, s tureckým vedením přichází v době, kdy turecké bezpečnostní síly provádějí masovou operaci na jihovýchodě země. Nasadily do ní na 10 000 vojáků a údajně zabily více než 210 příslušníků zakázané Strany kurdských pracujících (PKK).

PKK bojuje od roku 1984 za samostatný Kurdistán. Boje si vyžádaly 45 000 mrtvých. Turecko, USA i EU považují PKK za teroristickou organizaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám