Hlavní obsah

Írán převezl do Ruska většinu obohaceného uranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Írán v pondělí dokončil převoz většiny svých zásob obohaceného uranu do Ruska. Uvedl to šéf íránské agentury pro atomovou energii Alí Akbar Sálehí a informaci potvrdil také americký ministr zahraničí John Kerry.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Íránský prezident Hasan Rúhání

Článek

Teherán v létě uzavřel s šesti světovými mocnostmi dohodu o svém jaderném programu, jejíž klíčovou podmínkou je právě vyvezení většiny zásob obohaceného uranu mimo íránské území.

Podle ujednání podepsaného v červenci musí Írán snížit zásoby obohaceného uranu na zhruba 300 kilogramů a také uzavřít některé ze svých centrifug, nainstalovat monitorovací systémy ve svých uranových dolech a spolupracovat s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE).

Šéf americké diplomacie Kerry uvedl, že loď vezoucí 11,3 tuny obohaceného uranu dnes opustila Írán a směřuje do Ruska. "Odvoz tohoto obohaceného materiálu z Íránu je významným krokem k naplnění závazku nemít víc než 300 kilogramů nízko obohaceného uranu," uvedl Kerry.

Výměnou za značné ústupky a rozsáhlou kontrolu jaderných provozů, kterou si vymohly USA, Rusko, Čína, Francie, Británie a Německo, má mezinárodní společenství zrušit sankce, kterým Teherán kvůli svému spornému jadernému programu už léta čelí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám