Hlavní obsah

Rozpočet Saúdské Arábie je kvůli nízkým cenám ropy v rekordním deficitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Deficit Saúdské Arábie dosáhl letos 367 miliard rijálů (2,42 biliónů korun), se schodkem se sice počítalo, ale měl činit jen 39 miliard dolarů, což by bylo pět procent HDP. Největší světový exportér ropy doplatil na nízké ceny černého zlata, které poklesly pod čtyřicet dolarů za barel. Přispěly k tomu však i vysoké výdaje.

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Vojáci Saúdské Arábie v jihojemenském přístavu Aden

Článek

Příjmy činily jen 608 miliard rijálů (3,9 biliónu korun), což je o patnáct procent méně, než s čím počítal letošní rozpočet. Naopak výdaje činily o 13 procent výše, než se plánovalo, a dosáhly 975 miliard rijálů.  Deficit je tak mnohem vyšší než plánovaný ve výši 39 miliard dolarů.

Důvodem hlavním důvodem je pokračující propad ceny ropy, která poklesla na současných 37 dolarů za barel. Rozpočet počítal s cenou kolem šedesáti dolarů za barel, uvedl web Wmirates247. Příjmy z ropy, které představují 77 procent příjmů rozpočtu, letos poklesly o 23 procenta.

Země, která je hlavním producentem ropy v kartelu OPEC ale odmítla snížit těžbu, aby stouply ceny ve snaze odstavit své konkurenty, zejména americké firmy těžící z břidlic a písků, ale i z podmořských vrtů. Saúdové se domnívají, že dokážou zvládnout nízké ceny ropy déle, než jiné země a zejména USA, protože mají nejnižší náklady na těžbu pod dvacet dolarů za barel.

Rozpočet země na příští rok proto už počítá s příjmy pouze ve výši 514 miliard rijálů, i když se země snaží najít i jiné zdroje příjmů, než je ropa.

Letošní výdaje vzrostly kvůli armádě a bezpečnosti, do kterýchžto oblastí šlo dvacet miliard rijálů. Souvisí to jak s bojem proti radikálům z Islámského státu, tak s vojenskou intervencí v Jemenu. Hlavním důvodem růstu výdajů jsou platy civilních a vojenských státních zaměstnanců.

Již loni byl rozpočet v mínusu. Příjmy sice činily 279 miliard dolarů, přestože se původně odhadovaly jen na 228 miliard dolarů, ještě více ale stouply výdaje z 228 miliard dolarů na 293 miliardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám