Hlavní obsah

Nejméně jeden mrtvý po sebevražedném útoku na vojáky NATO v Kábulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Nejméně jednoho mrtvého afghánského civilistu a čtyři raněné si v pondělí ráno vyžádal sebevražedný atentát, jehož terčem se nejspíše měli stát vojáci Severoatlantické aliance z konvoje projíždějícího poblíž kábulského letiště. Napsala to agentura AFP s odvoláním na mluvčího afghánského ministerstva vnitra.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Ilustrační foto

Článek

K útoku se přihlásili povstalci z radikálního hnutí Tálibán, kteří přibližně 13 tisíc západních vojáků v Afghánistánu označují za "okupanty". Před týdnem při sebevražedném atentátu u základny Bagrám zahynulo šest amerických vojáků.

Pondělní atentát následoval po návštěvě náčelníka generálního štábu pákistánské armády Rahíla Šarífa v Kábulu, kde jednal o kontaktech mezi afghánskou vládou a hnutím Tálibán a o situaci v zemi po částečném stažení spojeneckých jednotek.

Mírové rozhovory mezi Kábulem a Tálibánem stagnují od letošního července, kdy byla oznámena smrt bývalého vůdce islamistického hnutí mully Muhammada Umara.

Pákistán je v přípravě mírových rozhovorů klíčovým hráčem. Pákistánská tajná služba bývá často obviňována ze spolupráce s Tálibánem a přes propustnou hranici mezi oběma zeměmi volně přecházejí ozbrojení teroristé. Počátkem prosince se Kábul a Islámábád dohodly na společném postupu ve snaze přivést Tálibán zpět k jednacímu stolu.

Reklama

Související články

Rusko je v kontaktu s Tálibánem

Rusko otevřelo komunikační kanály pro výměnu informací s afghánským povstaleckým hnutím Tálibán. Agentuře Interfax to řekl zvláštní vyslanec pro Afghánistán...

Výběr článků

Načítám