Hlavní obsah

Ruské ani spojenecké nálety islamisty neoslabily, tvrdí Bagdádí

Ruské ani spojenecké nálety pod vedením USA hnutí Islámský stát (IS) neoslabily. Ve zvukové nahrávce, která byla zveřejněná v pátek, to údajně uvedl vůdce IS abú Bakr Bagdádí. Islámský stát obsadil rozsáhlá území v Iráku a Sýrii, své stoupence má ale i v Libyi, Egyptě či Afghánistánu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

abú Bakr Bagdádí

Článek

"Buďte si jistí, že Bůh umožní zvítězit těm, kteří ho uctívají. Slyšte rovněž dobrou zprávu, že našemu státu se daří dobře," řekl na 24minutové nahrávce údajný Bagdádí. Nálety Ruska i spojenců prý jen zvýšily odhodlání jeho bojovníků.

Ve své řeči Bagdádí rovněž zesměšňoval nedávno vzniklou islámskou vojenskou koalici pro boj s terorismem, za jejíž vznikem stojí Saúdská Arábie. Izrael pak varoval, že na něj nezapomněli a "stále se k němu blíží". Muslimy po celém světě vůdce IS vyzval, aby se k jejich boji připojili s tím, že je jejich islámskou povinností povstat. Jak poznamenaly světové agentury, pravdivost nahrávky nebylo možné nezávisle ověřit.

Sunnitská extremistická skupina Islámský stát vyhlásila v červnu 2014 na obsazených územích chalífát, jehož nejvyšším vůdcem se stal právě abú Bakr Bagdádí. V Sýrii kontrolují bojovníci Islámského státu značnou část východu a severu země, jejich moc sahá ale i do západosyrských provincií Halab, Homs a Hamá. Při bleskové ofenzivě loni v létě obsadili také téměř třetinu Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám