Hlavní obsah

Izraelci v Jeruzalémě zastřelili Palestince útočícího nožem

Jeruzalém

Izraelští policisté v sobotu v Jeruzalémě zastřelili Palestince z východní části města, který na ně zaútočil nožem. K dalšímu incidentu došlo na okupovaném Západním břehu Jordánu, kde vojáci palestinského útočníka rovněž usmrtili. Jde o další z více než 120 palestinských obětí násilí, při němž Palestinci útočí většinou noži nebo automobily. Útoky nepřežilo 20 Izraelců.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Izraelská pohraniční policie pacifikuje Palestince demonstrující v blízkosti jeruzalémského Starého města.

Článek

Šestadvacetiletý muž se podle izraelských sdělovacích prostředků vydal za dvěma Židy, kteří přicházeli od Allenbyho náměstí. Všimli si ho dva policisté na koních, zdál se jim podezřelý a začali ho sledovat. Jeden z nich pak sesedl a chtěl Palestince prohledat, ale muž proti němu vytasil nůž. Neposlechl výzvu, aby ho odhodil, a policistův kolega po něm vystřelil, popsala incident policejní mluvčí Luba Samriová.

Mentálně postižený útočník

Policie útočníka identifikovala jako sedmadvacetiletého Musába Mahmúda Razalího z východního Jeruzaléma. Jeho strýc palestinské agentuře WAFA řekl, že Musáb byl mentálně postižený a dokonce kvůli tomu studoval na speciální škole určené pro osoby s podobnými poruchami.

K dalšímu incidentu došlo dnes odpoledne na kontrolním stanovišti u města Havára na okupovaném Západním břehu Jordánu poblíž Nábulusu. Izraelský voják tam utrpěl lehké zranění, když do něj najel útočník automobilem.

Podle izraelských médií byl pachatel postřelen, jeho zdravotní stav nebyl znám. Voják byl převezen do nemocnice pravděpodobně se zlomenou nohou. Vojáci incident stále prošetřují, uvedla armáda ve svém prohlášení.

Beznaděj a spory o posvátná místa

Při útocích podle bilance agentury AP přišlo od poloviny září o život 20 Izraelců. Mezi nejméně 127 palestinskými oběťmi je 79 lidí přistižených při útocích, ostatní zahynuli během střetů s izraelskými bezpečnostními složkami.

Palestinské vedení vytrvalé útoky mladých Palestinců vysvětluje beznadějí, kterou mládež prožívá kvůli neřešení izraelské okupace Západního břehu Jordánu. Mírové rozhovory se naposledy konaly loni, ale stejně jako předchozí kola skončily bez dohody. K této trvale neutěšené situaci se letos na podzim připojily spory o status posvátných míst na Chrámové hoře v Jeruzalémě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám