Hlavní obsah

Do Betléma dorazilo procesí z Jeruzaléma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Betlém
Aktualizováno

Křesťanští poutníci vedení jeruzalémským patriarchou Fuádem Tvalem dorazili z Jeruzaléma do Betléma k oslavám Vánoc. Z řad cizinců ale není o akci příliš velký zájem. Podle starostky Betléma jsou tamní hotely obsazeny jenom ze 40 procent.

Foto: Ammar Awad, Reuters

jeruzalémským patriarchou Fuád Tval

Článek

Procesí není procesím v klasickém slova smyslu, většinu z desetikilometrové trasy jedou poutníci autem nebo autobusem. Pěšky jdou až závěrečnou část cesty. Cílem je Narození Páně postavená nad místem, kde měl přijít na svět Ježíš Kristus.

Izraelské ministerstvo pro cestovní ruch bude od pátku pátkem provozovat mezi Jeruzalémem a Betlémem zdarma autobusy. U vjezdu na Západní břeh Jordánu, kde Betlém leží, budou návštěvníci pohoštěni sladkostmi.

Na náměstí Jesliček obdivovalo vysoký vánoční strom několik tisíc lidí, kteří pak přihlíželi skautům pochodujících za zvuku dud a bubínků. Půlnoční mše se mají zúčastnit i členové palestinského vedení včetně předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Procesí do Betléma

Oslavy jsou naplánovány také v galilejském Nazaretu, kde Ježíš trávil mládí. Také tam se má konat procesí a po setmění ohňostroje. Na společné oslavy s poutníky se připravily také některé galilejské vesnice, kam se mají sjet pozvaní hosté.

V některých telavivských čtvrtích, v nichž žijí afričtí přistěhovalci, se objevily vánoční stromy a dekorace a bylo také postaveno tržiště se zbožím určeným křesťanům.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Procesí do Betléma

Izraelské ministerstvo cestovního ruchu tvrdí, že Izrael ve vánočním období očekává desítky tisíc turistů. Zatím je jich méně než v minulých letech. Palestinští obchodníci si stěžují na špatné časy vyvolané neustávajícím násilím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám