Hlavní obsah

Syrská opozice obvinila armádu z použití chemických zbraní

Damašek/Instanbul

Syrská opozice obvinila ve středu syrskou vládu, že při úterním útoku na lokalitu u Damašku použila chemické zbraně. Zemřelo pět lidí, kteří se udusili údajně jedovatým plynem. O útoku na město Muadamíja informovala skupina opozičních aktivistů, kteří v této lokalitě působí. Jejich zprávu nebylo možné potvrdit z nezávislých zdrojů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zraněné Syřany ošetřují po údajném chemickém útoku v nemocnici v provincii DamašekVideo: Reuters

 
Článek

„Asadův režim opět použil chemické zbraně proti civilistům v Muadamíji. Vládní letadla shodila na jih města sudy obsahující jedovatý plyn, který se zatím nepodařilo identifikovat. Pět lidí zemřelo a další trpí vážnými dýchacími potížemi,” informovali aktivisté z města ze skupiny Muadamíja aš-Šám na svých facebookových stránkách. Na přiložených fotografiích je vidět lidi převážené do nemocnice, někteří měli nasazené masky. Jedna z obětí na sobě měla uniformu.

O pěti obětech informovala i exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) a na Twitteru uvedla podle AFP opoziční Národní koalice sídlící v Istanbulu: „Případy udušení mezi civilisty v Muadamíji u Damašku poté, co byli zasaženi jedovatým plynem od Asada.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Chemický útok před dvěma lety

Muadamíja leží jihozápadně od Damašku a patřila k oblastem zasaženým chemickým útokem v roce 2013. Připisoval se syrskému režimu, jemuž za něj hrozil americký odvetný útok. Damašek se mu vyhnul, když přistoupil na zničení svého bojového chemického arzenálu.

Jeden ze syrských představitelů citovaný agenturou AFP ve středu  řekl, že vláda žádné chemické zbraně nemá, a informaci o chemickém útoku označil za nepodloženou. „Je to laciná lest, která má jenom vysvětlit jejich porážku,” řekl zdroj AFP k původcům zprávy. „Armáda používá konvenční zbraně,” dodal.

O Vánocích 2013 bylo v Muadamíji vyjednáno příměří, které bylo dosud dodržováno. Až v posledních dnech se na ni znovu zaměřila syrská armáda a jsou odtud hlášeny bombové útoky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám