Hlavní obsah

V Ramádí Iráčané bojují s Islámským státem o každou ulici

Ramádí

Boje o irácké město Ramádí, které v květnu ovládl Islámský stát (IS), pokračují ve středu druhým dnem. Podle BBC irácké síly bojují o každou ulici, ale vládním silám se daří postupovat k centru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká ofenzíva v RamádíVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí irácké protiteroristické služby Sabah Numani řekl, že její jednotky podporované vojáky, policisty a sunnitskými provládními kmeny zahájily ráno útok na centrum města.

Irácké bezpečnostní zdroje a kmenoví vůdci sdělili BBC, že se vládním silám, které ze vzduchu kryjí americké letouny, podařilo už dobýt dvě čtvrti a do dalších dvou proniknout.

Foto: Reuters

Humvee iráckých bezpečnostních sil přejelo před provizorní most přes Eufrat u Ramádí

Foto: Osama Sami, ČTK/AP

Kouř po koaličním náletu na Ramádí

Irácké síly postupují směrem ke komplexu úředních budov. Umožnily jim to provizorní mosty přes řeku Eufrat, které postavili ženisté. Vojáci se přes ně dostali až do čtvrti Al Hauz jihozápadně od budov místní samosprávy. Čelí ostřelovačům a sebevražedným atentátníkům.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Podle blízkovýchodního zpravodaje BBC je na iráckých jednotkách vidět, že jim pomohl americký výcvik. Zmiňuje i to, že nejsou nasazené šíitské milice, což by mohlo v sunnitské oblasti vyvolat masový odpor.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Munice Islámského státu zabavená iráckými vojáky v Ramádí

Iráčtí představitelé se domnívají, že desetitisícová armáda ovládne město do konce tohoto týdne.

„Jsme velmi optimističtí v tom, že dosáhneme vítězství během pár příštích dnů, protože už jsme skoro v centru,“ řekl mluvčí irácké armády brigádní generál Jahjá Rasúl Abdalláh.

Mluvčí Američany vedené koalice proti Islámskému státu Steve Warren byl ale opatrnější.

„Myslím si, že pád Ramádí je nevyhnutelný, konec přichází, ale bude to ještě tvrdý boj.“ Ve městě je stále asi 350 bojovníků Islámského státu. Další stovky radikálů jsou v okolí města.

Foto: ČTK/AP

Dým po náletu na pozice Islámého státu u Ramádí, ke kterému směřuje kolona vozidel iráckých bezpečnostních sil,

Operaci komplikuje, že ve městě jsou desítky tisíc civilistů. Objevily se informace, že je Islámský stát chce použít jako lidské štíty. Podle některých zdrojů představitelé IS masově zatýkají obyvatele, aby zabránili lidovému povstání ve městě.

Islámský stát sice během roku podle expertů z vojenské ročenky Jane´s ztratil 14 procent území, které kontroloval v Iráku a v Sýrii, což představuje 12 800 kilometrů čtverečních. Podařilo se mu ale současně získat strategicky významná města, kromě Ramádí ještě například syrskou Palmýru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám