Hlavní obsah

Irácká armáda znovu dobývá Ramádí z rukou Islámského státu

Bagdád
Aktualizováno

Irácká armáda v úterý zahájila další dlouho připravovanou ofenzívu proti městu Ramádí, které kontrolují radikálové z Islámského státu. Agentuře Reuters to oznámil mluvčí protiteroristických složek.

Foto: ČTK/AP

Iráčtí vojáci severně od Ramádí

Článek

Vojáci se pokusí dobýt centrum města. Armáda útok ohlašovala dopředu, na město v posledních třech dnech shazovala letáky vyzývající civilisty, aby ho opustili, protože za 72 hodin začne ofenzíva. Vedení armády ale uvedlo, že džihádisté odmítali civilisty pustit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přípravné manévry začaly už v pondělí. „Vedeme operaci za účelem získání kontroly nad částí města, která je přípravným krokem k útoku na městské centrum,“ uvedl v televizi šéf irácké armády generál Otmán Ghanemí.

Útok na centrum začal v úterý za úsvitu, když vládní jednotky překročily Eufrat po mostě, který džihádisté poškodili, ale ženistům se ho podařilo opravit. „Překročit řeku byla největší obtíž,” uvedl armádní mluvčí Sabah Numání. „Náš postup se teď snaží zpomalit odstřelovači a sebevražední útočníci. Čelíme jim za podpory letectva,” doplnil.

Islámský stát dobyl hlavní město provincie Anbár v květnu. Armáda podporovaná šíitskými milicemi i některými sunnitskými válečníky od té doby zkoušela Ramádí dobýt už dvakrát, ale bezúspěšně.

Pokud se nynější ofenzíva vydaří, bude to po dobytí Tikrítu z rukou Islámského státu druhý významný úspěch iráckých vládních sil v tomto roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám