Hlavní obsah

Írán podle CNN stahuje elitní jednotky ze Sýrie, utrpěly prý vysoké ztráty

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina íránských Revolučních gard opustila v posledních dvou týdnech syrské bojiště. S odvoláním na zpravodajské zdroje to v pátek oznámila televize CNN. Američtí představitelé považují za možný důvod velké ztráty v řadách velitelů a bojovníků při ofenzivě s cílem dobýt provincii Idlíb.

Foto: Profimedia.cz

Brigádní generál Kásim Sulejmaní, velitel ­elitních jednotek Quds

Článek

Podle nepotvrzených zpráv je mezi raněnými i brigádní generál Kásim Sulejmaní, velitel ­elitních jednotek Quds, tajné složky Revolučních gard, odpovědné za operace v zahraničí, včetně sbírání zpravodajských materiálů.

„Stahování Íránců teď možná znamená, že se alespoň jeden ze spojenců syrského prezidenta Asada rozhodl snížit ztráty,“ uvedl zdroj.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Íránská média od podzimu zveřejňují počty obětí – za říjen a listopad padlo podle oficiálního Teheránu 79 Íránců, označovaných jako „dobrovolníci“ či „poradci“.

Mrtví civilisté

Americký deník Wall Street Journal v říjnu odhadl počet Íránců v Sýrii na více než sedm tisíc. Šéf sboru náčelníků štábů americké armády Joseph Dunford mluví o dvou tisícovkách. Nyní jich je zřejmě v Sýrii jen okolo 700, tvrdí zdroje.

Nejméně dvaatřicet civilistů zahynulo při náletu, který zřejmě podniklo Rusko na jedno město a další dvě lokality v severní Sýrii. Oznámila to v pátek Syrská ­organizace pro lidská práva (SOHR), jež situaci monitoruje z Londýna. Mezi mrtvými prý nejsou žádní bojovníci Islámského státu, který si z Rakky vytvořil své hlavní město.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám