Hlavní obsah

Turecko pokračuje ve „vyhlazovací válce” proti kurdským separatistům

– Ankara • Aktualizováno

Turecké bezpečnostní síly zabily na jihovýchodě Turecka během tří dnů 62 členů Strany kurdských pracujících (PKK). Podle prokurdské agentury Firat zahynuli nejméně dva civilisté. Do operace v regionu kolem města Cizre u hranic se Sýrií nasadila armáda na 10 000 mužů. Kurdové operaci označili za válečnou.

Foto: Murat Bay, ČTK/AP

Demonstranti v tureckém Diyarbakiru házeli na policisty kameny.

Článek

„Kurdskému lidu byla vyhlášena válka,” prohlásila spolupředsedkyně prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) Figen Yüksekdagová.

V oblasti kolem města Cizre, kde jsou boje nejtvrdší, se podle svědků zastavil normální život. Podle zpravodaje BBC v Turecku zhruba 3000 lidí ze strachu opustilo region.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prezident Recep Tayyip Erdogan už ve čtvrtek řekl, že by kurdské milice měly být zcela zlikvidovány. Dodal, že operace budou pokračovat, dokud nebude oblast zbavena radikálů a nezničí se jejich barikády a zákopy.

„Budete anihilováni v těchto domech, v těchto budovách, v těchto příkopech, které jste si vykopali,“ prohlásil. „Naše bezpečnostní síly budou pokračovat v tomto boji, dokud to tu nebude zcela vyčištěné,“ dodal.

Tvrdá ofenziva

Zastupitel prokurdské strany HDP Ferhat Encu prohlásil, že zákazy vycházení „se přeměnily v proces zničení měst“. Zmínil, že armáda ostřeluje oblast bez míření.

Proti operaci vládních sil v pátek ve městě Diyarbakir protestovalo několik tisíc lidí, které policie rozehnala vodními děly a slzným plynem.

Boje mezi PKK a bezpečnostními složkami znovu propukly letos v létě po atentátu Islámského státu ve městě Suruc, jehož oběťmi se stali Kurdové. PKK následně zaútočila na turecké vojáky se zdůvodněním, že Kurdy nechrání.

Ankara pak zahájila nejen sporadické útoky na Islámský stát, ale také rozsáhlé operace proti Kurdům a PKK i v sousedním iráckém Kurdistánu. PKK je přitom blízká syrským kurdským milicím YPG, které bojují v Sýrii a Iráku proti Islámskému státu.

PKK považují Turecko, USA i EU za teroristickou organizaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám