Hlavní obsah

V poušti na jihu Iráku unesli členy katarské královské rodiny

– Bagdád

Iráčtí šíité unesli skupinu sedmadvaceti zámožných Katarců, kteří si do jejich domoviny vyrazili na lov. Mezi unesenými jsou podle agentury AFP i členové katarské královské rodiny. Únos se stal poblíž hranice se Saúdskou Arábií na jihozápadě země.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Skupina ozbrojenců ve dvou vozidlech unesla nejméně 26 katarských lovců z jejich tábora v poušti u Samávy poblíž hranice se Saúdskou Arábií," oznámil guvernér provincie oblasti Falíh Zajádí. Spolu s nimi byli zajati i dva členové irácké ochranky.

Neznámí ozbrojenci do tábora přijeli v noci na čtyřkolkách a ochranka lovců se ani nepokoušela klást odpor, protože útočníci byli v mnohonásobné přesile.

„Bavíme se tady asi o stovce ozbrojenců s lehkými i těžkými zbraněmi,“ cituje agentura Reuters nejmenovaného policejního velitele z oblasti Samáva.

Zbohatlíky v poušti nevidí rádi

Poušť na jihu Iráku je mezi majetnými obyvateli zemí Perského zálivu velmi oblíbená, protože se tam nemusejí ohlížet na kvóty omezující lov divoké zvěře. Velmi oblíbený je tradiční lov s pomocí sokolů.

Potíž však bývá v tom, že povětšinou chudí šíitští obyvatelé jižního Iráku na bohaté turisty ze sunitských monarchií povětšinou nepohlížejí příliš přátelsky, poznamenává AFP.

Katarská vláda už oznámila, že ve spolupráci s iráckými úřady dělá vše, co je v jejích silách, aby unesené lovce z rukou únosců vysvobodila. Fakt, že jsou mezi unesenými i členové královské rodiny pravděpodobně povede k ostré diplomatické roztržce, připomněla BBC.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám