Hlavní obsah

Carter hledá na Blízkém východě nové formy boje s Islámským státem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád/Incirlik

Americký ministr obrany Ashton Carter přiletěl ve středu z Turecka na neohlášenou návštěvu Iráku. Podobně jako v Turecku chce i v této zemi jednat o urychlení operací proti radikálům z Islámského státu (IS). Chce dohodnout nasazení speciálních sil i bitevních vrtulníků Apache, které by měly zvrátit poměr sil na bojišti.

Foto: ČTK/AP

Americký ministr obrany Ashton Carter při projevu na tureckém letišti Incirlik

Článek

Carter podle agentury AP řekl, že chce najít nové formy, jak by další členové koalice proti IS mohli přispět k útokům proti IS. Už v Turecku při návštěvě letecké základny Incirlik, odkud vzlétají stroje mezinárodní koalice, „naléhal na členy koalice, aby svůj tlak na IS znásobili“. Po Turecku také chtěl, aby lépe zajistilo hranici se Sýrií.

Při jednání s americkými veliteli a iráckými politiky chce zajistit, aby irácké jednotky převzaly některé úkoly, které podniká na 3500 amerických vojáků v zemi, a ti se mohli zaměřit na specializovanější úkoly.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Carter bude zřejmě mluvit i o plánu vyslat do země 200 specialistů, kteří mají Bagdádu a Kurdům pomoci zvýšit tlak na IS. Měli by se zabývat lepším využitím zpravodajských informaci při útocích na vůdce Islámského státu a při jejich případném dopadení. Bližší podrobnosti k plánu zveřejněnému na začátku prosince ale zatím nebyly zveřejněny.

Vrtulníky mají změnit poměr sil

USA jsou také připraveny nasadit bitevní vrtulníky AH-64 Apache na pomoc irácké armádě v boji s IS o město Ramádí, které koncem jara dobyl Islámský stát, a ovládl tak celou provincii Anbár. Vrtulníky by podle něj mohly „vytvořit jasný rozdíl (mezi stranami) a přinést tak strategický efekt“.

Irácký premiér Hajdatr Abadi je ochoten o větším zapojení Američanů jednat, ale rozhodnout bude muset irácká vláda. Její členové se k tomu zatím nevyjádřili, někteří poslanci se ale už nechali slyšet, že tomu nejsou nakloněni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám