Hlavní obsah

Kerry v Moskvě ladí postoje velmocí k Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Americký ministr zahraničí John Kerry v úterý jednal v Moskvě se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Následovat má schůzka s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Kerry se snaží sblížit ruský a americký pohled na řešení syrské krize, uvedla agentura AP.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ukazuje v Moskvě cestu americkému ministrovi Johnu Kerrymu.

Článek

Kerry na úvod schůzky vyjádřil naději, že v Moskvě dosáhne pokroku při překonávání rozdílných názorů na řešení syrské krize. „Celému světu prospěje, když jsou velmoci s dlouhou historií vzájemných vztahů schopny nalézt společnou řeč. Doufám, že ji dnes budeme s to najít."

Americké ministerstvo zahraničí ale podle agentury Reuters uvedlo, že se při jednání míní Kerry zabývat jen detaily předání moci a nemá jít o schůzku, kde by se řešit osud syrského prezidenta Bašára Asada. Resort doufá, že se „zmenší rozdíly mezi námi“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kerry se snaží zachránit ambiciózní plán, kdy by mohlo platit příměří v Sýrii mezi vládními silami a tzv. umírněnými vzbouřenci od 1. ledna.

V pátek by se měly kvůli syrské krizi v New Yorku opět sejít světové velmoci. Kerry Lavrovovi úterní schůzku navrhl, aby si před jednáním velmocí vyjasnili postoje.

„Naši prezidenti v poslední době několikrát posuzovali problémy spjaté s efektivním bojem proti terorismu. Na této cestě přetrvávají problémy, které je nezbytné dnes posoudit zejména v souvislosti s další prací mezinárodní skupiny na podporu Sýrie," poznamenal Lavrov podle ČTK. Upozornil současně, že problematika terorismu nezahrnuje jen syrskou otázku, jak ukazují aktivity Islámského státu v Libyi, Iráku, Jemenu a Afghánistánu.

Rozdíly zůstávají

Rusko a USA se liší v pohledu na způsob předání politické moci v Sýrii i ve způsobu vedení vojenských operací proti teroristům. Washington se soustředí jen na boj proti Islámskému státu, Rusko bombarduje i další vzbouřenecké skupiny včetně umírněných. Kerry kvůli tomu dal najevo znepokojení.

Ruské ministerstvo před schůzkou vydalo vyjádření, ve kterém vyzývá Washington, aby přestal „dělit teroristy na dobré a špatné“, uvedl TASS. Moskva také odmítla nepříliš úspěšný summit vzbouřeneckých skupin v Rijádu z minulého týdne o ustavení zástupců pro jednání se syrským prezidentem Bašárem Asadem, protože se ho účastnily i skupiny, které považuje za teroristické. Moskva považuje za důležité shodnout se na složení syrské skupiny vyjednavačů i na tom, proti kterým vzbouřeneckým skupinám se bude dál bojovat.

Hlavním rozpory se týkají Asada. Kreml sice tvrdí, že netrvá na tom, aby zůstal ve funkci, ale má o tom rozhodnout syrský lid. Západ chce, aby předal moc a už se na ní dále nemohl podílet. Syrská opozice na jednáních v Rijádu zdůraznila, že by měl odejít už na začátku přechodného období vedoucímu k nové vládě.

Postup vládních sil 

Syrští vojáci podporovaní provládními milicemi mezitím v pondělí ovládli leteckou základnu Marž as-Sultán na východním předměstí Damašku. Podařilo se jim tak upevnit pozice vládních sil v této oblasti, kde byli velmi aktivní vzbouřenci a vládním silám se tam příliš nedařilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rebelové odpálili vojenské vozidlo syrské armádyVideo: Reuters

O úspěchu informovala libanonská televize Al-Manar, která patří hnutí Hizballáh, jež podporuje Asada.

Obsazení ale potvrdila podle AP i exilová organizace SOHR napojená na vzbouřence, která monitoruje dění v Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám