Hlavní obsah

Jednotka 732. Francouzští dobrovolníci bojují proti Islámskému státu po boku Kurdů

Irbíl

Šest francouzských veteránů odjelo do iráckého Kurdistánu bojovat s radikály Islámského státu. Říkají si Jednotka 732 podle roku, kdy Frankové vedení Karlem Martelem porazili v bitvě u Tours (známá také jako bitva u Poitiers) muslimské jednotky umajjovského chalífátu vedené emírem Abdem ar-Rahmánem. O působení jednotky přinesla reportáž AFP.

Foto: Reuters

Kurdští pešmergové u Mosulu

Článek

Všech šest Francouzů má zkušenosti z armády. Pascal z Korsiky, který jim velí, působil čtvrtstoletí u bezpečnostních služeb ve Francii, v Africe i na Blízkém východě. Ani jeden z nich však není v první linii a doposud nevystřelili ani ránu.

Pro kurdské pešmergy jsou příliš cenní. Mají s sebou malý dron, který se ukázal jako ta nejúčinnější zbraň. S jeho pomocí se daří monitorovat případné přesuny bojovníků Islámského státu (IS).

Když za nimi do Iráku přijel reportér AFP, slyšel, jak na ně volá překladatel: „Přijďte rychle, generál vás chce vidět. A vezměte svou helikoptéru.“

Generál Araz Abdalkadir, která velí kurdským silám v Dakuku (asi 200 kilometrů severně od Bagdádu) právě dostal informaci o přesunu sil džihádistů a potřebuje ji ověřit.

Generál si jejich služeb váží: „Těch šest je velmi cenných, ovládají techniku, kterou my ne. Přinesli si s sebou z Francie dron, který je pro nás velmi užitečný.“ Malý bezpilotní stroj s dosahem pět kilometrů může monitorovat pohyb nepřítele, aniž by byli vystaveni riziku kurdští průzkumníci.

Reakce na atentáty ve Francii

Všech šest Francouzů se zkontaktovalo přes sociální sítě po lednovém útoku na redakci satirického časopisu a útoku na židovský obchod s potravinami. „Začalo to s Charlie Hebdo. Něco se ve mně změnilo,“ přiznává Pascal.

„Útoky v Bataclanu spustily lavinu. Teď se k nám chce připojit mnoho lidí,“ dodal s odkazem na atentáty v Paříži z 13. listopadu.

Žádná křížová výprava

Navzdory označení jednotky se ale rozhodně šestice nepovažuje za novodobé bojovníky Krista stavějící hráz muslimům, ani za dobrodruhy toužící po adrenalinu.

„Nejsme křižáci, nepřišli jsme sem, protože bychom byli nezaměstnaní nebo znudění,“ dodává další člen skupiny, který sloužil deset let v armádě. Vysvětluje, co ho do Iráku přivedlo: „Všichni jsme otcové a máme rodiny. Přišli jsme sem hájit své hodnoty.“

„Nechci nutně zabíjet, natož být zabit, ale chtěli jsme být více zaangažovaní,“ dodává Kim, který je muslim. Reagoval na verbíře Islámského státu lákající radikální francouzské muslimy, aby se zapojili do džihádu: „Chtěl jsem ukázat, že Francouzi bojují i na opačné straně (a nejen v řadách IS)“.

O svých protivnících říká: „Tihle lidé nejsou muslimové, to jsou prasata.“

Nikdo z nich neplánuje zůstat v Iráku déle než tři měsíce, protože si to ani nemohou dovolit. Přijeli za své a měli tak akorát na hotel. Kurdové jim poskytli ubytování a stravu, ale nic jim neplatí.

Reklama

Výběr článků

Načítám