Hlavní obsah

USA zřizují v Sýrii leteckou základnu, novou staví i Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Američtí experti zprovozňují na severovýchodě Sýrie opuštěné letiště a proměňují ho na vojenské. Podle íránské agentury Fars a izraelského serveru Debkafile vzniká letecká základna v guvernorátu Hasaka, který mají pod kontrolou kurdské milice YPG. Svou novou leteckou základnu v Sýrii budují i Rusové, uvedla televize Fox News.

Foto: Reuters

Ruský Suchoj Su-24 přistává po útocích v Sýrii na základně Hmejmin

Článek

Americký prezident Barack Obama vyslal na pomoc Kurdům bojujícím proti radikálům z Islámského státu speciální síly. Podle libanonského listu Al-Akhbar dorazili američtí experti do Hasaky před dvěma měsíci, aby připravili dva a půl kilometru dlouhou ranvej a zprovoznili letiště Abú Hadžar, které je už pět let opuštěné.

Íránská agentura uvedla, že Američané také pomáhají Kurdům vybudovat vojenskou základnu na jih od města Rimelan. Podle Fars odtud v minulých dnech pokusně vzlétaly americké bezpilotní letouny, aby se ověřila funkčnost základny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské stíhačky letěly při náletech na severní Sýrii ve formaciVideo: Reuters

Svou další předsunutou leteckou základnu podle americké televize Fox News budují v Sýrii také Rusové, respektive rozšiřují již používanou základnu Šajrat. Dosud zde přistávaly jen ruské vrtulníky. „Teď ale pracují na tom, aby tam mohla dosedat i letadla,“ potvrdil stanici nejmenovaný americký zástupce.

Šajrat leží v provincii Homs, kde se v poslední době daří postupovat syrské armádě podporované Rusy, ale i Íránci a bojovníky libanonského Hizballáhu.

Rusko má hlavní základnu v Latákiji a nedávno zřídilo ještě dvě předsunuté základny v provinciích Hamá a Homs.

Konflikt v Sýrii trvá téměř pět let. Vyžádal si více než čtvrt miliónu obětí, z nichž velkou část tvoří civilisté. Ti umírali také při nedělním útoku syrské armády u Damašku. Podle exilové organizace SOHR bylo zabito nejméně 28 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám