Hlavní obsah

Irák si stěžuje na Turecko u Rady bezpečnosti, žádá stažení jeho armády

Bagdád

Irák předal Radě bezpečnosti OSN dopis, v němž si stěžuje na přítomnost turecké armády v zemi a žádá okamžité, bezpodmínečné stažení tureckých vojáků z Iráku. Informovala o tom v sobotu agentura AFP.

Foto: Khalid Al-mousily, Reuters

Turecká ambasáda v Bagdádu

Článek

Americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová, která je v prosinci předsedkyní RB OSN, potvrdila, že irácký ambasador dopis radě v pátek doručil. Žádost o zasedání Rady bezpečnosti na zmíněné téma ale nebyla vznesena, dodala Powerová.

"Vyzýváme Radu bezpečnosti, aby požadovala, aby Turecko okamžitě stáhlo své síly... a nenarušovalo svrchovanost Iráku," píše se v dopise. Přítomnost tureckých vojáků "je považována za zjevné porušení Charty OSN, narušení irácké územní jednoty a suverenity", konstatuje se dále v textu.

Powerová zopakovala názor Spojených států, že "jakékoli rozmístění vojáků v Iráku by mělo být uskutečněno se souhlasem suverénní irácké vlády". Zároveň vyjádřila naději, že "bude pokračovat dialog mezi iráckou a tureckou vládou s cílem najít smírné řešení".

Turecko minulý týden vyslalo několik stovek svých vojáků a tanků na sever Iráku do blízkosti druhého největšího iráckého města Mosul, které od června loňského roku okupuje Islámský stát. Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana byly turecké jednotky nasazeny v tomto regionu v roce 2014 na žádost irácké vlády a noví vojáci je mají střídat. Ve čtvrtek Erdogan stažení tureckých jednotek ze severu Iráku vyloučil.

Reklama

Výběr článků

Načítám