Hlavní obsah

IS zatlačil v provincii Homs syrskou armádu a dobyl zpět významné město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Islámskému státu se podařilo zpátky dobýt strategicky významné město Mahin na jihovýchodě syrské provincie Homs, které vládní vojska dobyla teprve před čtrnácti dny. Uvedla to ve čtvrtek agentura AP s odvoláním na syrské aktivisty z exilové organizace SOHR monitorující dění v zemi.

Foto: George Ourfalian, Reuters

Vojáci loajální syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi

Článek

Média blízká Islámskému státu uvedla už předtím, že jeho bojovníci ve středu v noci ovládli strategické kopce u města. Podle SOHR boje o město pokračovaly celý čtvrtek a zapojily se do nich i provládní milice.

Mahín spolu s okolními vesnice před dvěma týdny dobyla vládní vojska, když se jim podařilo vyhnat extremisty.

Syrská státní agentura SANA o ztrátě města neinformuje, uvedla jen, že se letectvo zaměřilo na soustřeďující se síly IS na východě provincie Homs zejména v oblasti Palmýry.

SANA oznámila úspěchy při bojích v provinciích Hamá a Idlíb, kde údajně syrská armáda zabila při pozemních operacích přes padesát bojovníku IS. Zlikvidovala ale i bojovníky skupiny Ahrár aš-Šám a zastřešujícího uskupení Džaíš al-Fatah, ve kterém bojují i umírněné skupiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám