Hlavní obsah

Syrská opozice se nedokázala sjednotit před jednáním s Asadovými zástupci

Rijád
Aktualizováno

Část zástupců syrské opozice, kteří od úterý jednají za zavřenými dveřmi v Rijádu, se shodla na vytvoření orgánu, který bude zahrnovat politické i ozbrojené frakce a povede přípravy pro mírová jednání s vládou prezidenta Bašára Asada. Jednání ale opustila kvůli sporům významná radikální skupina Ahrár aš-Šám.

Foto: Reuters

Bojovník Svobodné syrské armády v Dará

Článek

Odchodem vojensky silné skupiny Ahrár aš-Šám al-Islámíja (Islámské hnutí svobodných mužů Levanty), která ale má blízko k Frontě an-Nusra napojené na Al-Káidu ale vyvrcholily spory, které provázely jednání od počátku.

Kvůli přítomnosti skupiny Ahrár aš-Šám se na jednání nedostavili někteří zástupci umírněné a Západem podporované Svobodné syrské armády.

Ahrár aš-Šám si zase stěžoval, že klíčové posty obsadily figury spojené s režimem a že „revoluční skupiny” nejsou adekvátně zastoupené. Stěžovala si též, že se nedohodlo, že syrský lid má muslimskou identitu.

Spory s touto skupinou se objevily už ve středu, kdy požadovala „svržení Asadova režimu a postavení všech jeho opor před spravedlivý soud”. Vyslovila se též pro naprosté vyhnání Íránců, Rusů a bojovníků Hizballáhu. Část požadavků této skupiny byla v rozporu s vídeňskými ujednáními. [celá zpráva]

Bez Kurdů i šíitů

Ještě před odchodem Ahráír aš-Šám uvedl server Euronews, že je otázka, nakolik bude skupina vyjednavačů reprezentativní v rámci celého syrského konfliktu. Na jednání zahájeném v úterý chyběly kurdské skupiny a nesunnitské formace.

Skupina vyjednavačů

Podle Munzira Akbíka ze Západem podporované Syrské národní koalice, jejímž vojenským křídlem je Svobodná syrská armáda, bude v pětadvacetičlenném vedení šest zástupců Národní koalice v exilu, šest z povstaleckých frakcí, pět z opozice z Damašku  z Národního koordinačního výboru a osm nezávislých odborníků.

Ustavit by se podle něj měla i patnáctičlenná skupina vyjednavačů. „Právě oni budou rozhodovat, pokud půjde o politické urovnání,” řekl Akbík k úkolu opozice při jednání.

Otázkou ale je, nakolik, uvedl server Euronews.

Asad musí odejít, nebo bude odejit

Odchod syrského prezidenta ale nepožadoval jen Ahrár aš-Šám. Tvrdě se proti Asadovi postavil i saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr: „Jak jsem řekl dříve, Bašár Asad má dvě možnosti. Odejít v rámci vyjednávání, což je snazší a lepší pro všechny, anebo bude muset odejít v boji, protože syrský lid odmítá, aby tento režim a tato osoba zůstaly u moci.“

Jednání stovky účastníků je naplánované do čtvrtečního večera, možná se ale prý protáhne až do pátku. Koná se za mimořádně přísných bezpečnostních opatření v jednom z rijádských hotelů, odkud byli předem vykázáni novináři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám