Hlavní obsah

Část syrské opozice požaduje potrestání Asada

– Rijád

Vlivná syrská radikální opoziční skupina Ahrár aš-Šám al-Islámíja trvá na potrestání syrského prezidenta Bašára Asada. Uvedla to při zahájení středečního jednání syrské opozice, které se koná za zavřenými dveřmi v Rijádu. Od úterka je tam asi 100 zástupců různých opozičních formací, které se pokusí sjednotit se na stanovisku, s nímž by se zapojily do rozhovorů s Damaškem.

Foto: SANA, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Skupina před zahájením středečního jednání vydala prohlášení, v němž vyzývá ke „svržení Asadova režimu a všech jeho opor a symbolů a jejich postavení před spravedlivý soud”. Podle skupiny mají být také rozpuštěny všechny syrské bezpečnostní sbory. Žádá kromě jiného, aby byla ukončena „rusko-íránská okupace Sýrie a aby odešly milice, které ji podporují”.

Některá její stanoviska jsou v rozporu s dohodou, k níž v listopadu ve Vídni dospěli účastníci mezinárodního setkání. Dohodli se na tom, že by v Sýrii mělo být vyhlášeno přechodné období, v němž by se připravily volby. Syrský konflikt nemá být řešen podle žádného náboženského klíče.

V prohlášení skupiny též v něm stojí, že mezi účastníky rozhovorů jsou někteří lidé, kteří mají blíže k syrské vládě než k opozici.

Skupina má kontakty s radikály

Do Rijádu nebyly pozvány vysloveně teroristické skupiny ani Kurdové. Přítomni jsou ale zástupci salafistické skupiny Ahrár aš-Šám al-Islámíja neboli Islámské hnutí svobodných mužů Levanty, jejíž vůdci udržovali těsné kontakty s Frontou an-Nusra napojenou na Al-Káidu.

Jde o nejvýznamnější sílu v uskupení Džaíš al-Fatah, kde působí i An-Nusra. Objevily se spekulace, že se do skupiny, která působí navenek o něco umírněněji, přelila část sil z An-Nusry.

Ideově se skupina od radikálnějších liší tím, že se soustřeďuje na boj proti invazi nevěřících (kufar) nebo proti odpadlíkům od víry takfíri, což vede radikály k útokům na šíity a alávity a umocňuje sektářské napětí. Slibuje naopak ochranu menšin

Její vůdce šajch Haším uvedl v rozhovoru pro Al-Džazíru, že nesouhlasí s politiky An-Nusry, a popřel spojení s Al-Káidou, považuje ji však za bratry stejně jako ostatní islamistické a skupiny. Trvá též na uplatnění práva šaría.

Sýrie i Rusko považují tuto skupinu stejně jako zastřešující uskupení Džaíš al-Fatah za teroristické a útočí na ně.

Výsledky ve hvězdách

Účastníky jednání ve středu přivítal saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr prohlášením, že doufá, že rozhovory budou úspěšné. Potom ze sálu odešel a nechal přítomné, aby rokovali v soukromí.

Reklama

Výběr článků

Načítám