Hlavní obsah

Banda psychopatických zabijáků? Islámský stát má propracovaný systém vládnutí

Islámští extremisté v Sýrii a Iráku se snaží o vybudování svého samostatného a soběstačného Islámského státu s centrálně řízenou ekonomikou. Neopomíjejí ani další oblasti včetně vzdělávání, zdravotnictví a tak dále. Ukazuje to 24stránkový manuál, který pro Islámský stát loni vypracoval jeden Egypťan. Text tohoto, ale i dalších dokumentů má k dispozici britský deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Muž s vlajkou Islámského státu v Rakce

Článek

„Pokud je to opravdu pravé, pak je to fascinující a měl by to číst každý, zvláště stratégové na Západě. Pokud Západ v Islámském státě spatřuje skoro stereotypní bandu psychopatických zabijáků, pak riskujeme, že je dramaticky podceníme. Tato listina principů řízení Islámského státu se soustřeďuje na výchovu – ve skutečnosti indoktrinaci – která začíná u dětí, ale vztahuje se i na všechny další, a ve své podstatě na efektivní vládnutí. Zahrnuje myšlenky o využívání technologií na ovládnutí informací (propagandy) a vůli učit se z chyb dřívějších hnutí,“ uvedl bývalý velitel spojeneckých sil v Afghánistánu, americký generál Stanley McChrystal.

Dokument navrhuje, jak by měla vypadat vláda a správa Islámského státu, jak by mělo fungovat jeho hospodářství, školství, zdravotnictví a veřejný život a jak by měly vypadat jeho vztahy navenek.

Dokument, jenž má být základní listinou pro „administrativní kádry“, kromě jiného počítá s centrálním řízením ekonomiky včetně těžby a prodeje ropy a plynu na území chalífátu, který loni v červnu vyhlásil šéf IS abú Bakr Bagdádí. V textu se zmiňuje potřeba vybudovat vlastní továrny i výrobny potravin a vytvoření „izolovaných bezpečných zón“ pro uspokojování místních potřeb.

Islámský stát zařadil Česko mezi úhlavní nepřátele v koalici ďáblů

V manuálu se také píše o výcviku bojovníků a povinném čtrnáctidenním přeškolování veteránů každý rok, během něhož se budou mimo jiné seznamovat s novými zbraněmi i novými technologiemi nepřátel a učit se, jak je lze využít v boji.

V návrzích také stojí, že je třeba zajistit jednotné kulturní prostředí pro islamisty z různých zemí světa.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Manuál, který v loňském roce vypracoval Egypťan jménem Abú Abdulláh, unikl díky podnikateli, jehož jméno The Guardian kvůli jeho bezpečnosti tají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám