Hlavní obsah

Britské letectvo pokračuje v bombardování IS v Sýrii, Američanům se tenčí zásoby munice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britské letectvo v noci na sobotu opět bombardovalo islamisty v Sýrii. Jde o druhou vlnu náletů, které ve středu odsouhlasil britský parlament. Do té doby královské letectvo operovalo proti Islámskému státu (IS) pouze v Iráku.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Britské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry z bombardování pozic IS v Sýrii

Článek

Nálety na ropná pole, která radikálové kontrolují, podnikla dvě bojová letadla typu Tornado a vůbec poprvé i dva stíhací letouny Typhoon, uvedla britská BBC.

"O uplynulé noci se královské letectvo (RAF) projevilo v plné síle," uvedl ministr obrany Michael Fallon, který je na návštěvě britské základny Akrotiri na Kypru, odkud letouny do Sýrie vzlétají.

Snaha omezit příjmy IS z ropy

První nálety na islámské radikály podnikl Londýn již v noci na čtvrtek jen pár hodin poté, co poslanci rozšíření vojenské akce odsouhlasili. Terčem se tehdy stala rovněž oblast ropných polí ve východní Sýrii.

Fallon během návštěvy vojenské základny poděkoval přítomným vojákům. Neřekl, jak dlouho by vojenská operace mohla trvat, prohlásil jen, že "nebude krátká ani jednoduchá".

Ropnou infrastrukturu v Sýrii mají od loňska pod kontrolou oddíly IS a prodej ropy je považován za jeden z hlavních pilířů ekonomického potenciálu tohoto hnutí. OSN již loni v listopadu odhadovala, že IS má z prodeje ropy až 1,6 miliónu dolarů (téměř 41 miliónů Kč) denně.

Pro rozšíření britských náletů hlasovalo ve středu pozdě večer 397 poslanců, proti jich bylo 223. Pro schválení byla nutná většina alespoň 174 hlasů. Hlasování v Dolní sněmovně předcházela více než desetihodinová rozprava.

Američané nestíhají doplňovat munici

Americká armáda v sobotu oznámila, že její letectvo během 15 měsíců operace proti islamistům v Sýrii a Iráku použilo přes 20 000 bomb a raket. Munice ve skladech začíná postupně docházet a objevily se první výzvy po navýšení jak financování, tak výroby zbraní.

Vzhledem k tomu, že Spojené státy v posledních týdnech operaci proti islamistům ještě vystupňovaly, letectvo nyní využívá "munici rychleji, než ji stíháme doplnit," uvedl v této souvislosti armádní velitel Mark Welsh.

"(Bombardéry) B-1 shazují rekordní množství bomb. (Stíhací letouny) F-15 jsou také zapojeny do boje, protože dokážou využít širokou škálu zbraní a navíc velmi flexibilně. Potřebujeme, aby fungovalo financování, abychom byli připravení na dlouhý boj," dodal Welsh.

Podle nejnovějších údajů vypálili američtí piloti za prvních deset měsíců letošního roku na islamistické cíle během méně než poloviny téměř 18 000 uskutečněných letů. V roce 2014 přitom zbraně použili jen ve třetině letů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám