Hlavní obsah

Erdogan tvrdí, že má důkaz o ruských kšeftech s ropou Islámského státu

Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek oznámil, že má důkaz o tom, že s ropou Islámského státu obchoduje i Rusko. Plánuje jej zveřejnit, oznámila agentura AFP. Uvedl jméno jednoho notorického překupníka a naznačil, že dalším obchodníkem je známý šachista.

Foto: Yasin Bulbul, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na mítinku v Bayburtu

Článek

„Máme v rukou důkaz. Ukážeme ho světu,“ řekl Erdogan v televizním projevu. Podle webu Vanguard upřesnil, co ví: „Kdo kupuje ropu? Nechte mě to říci. George Haswani, který je syrské národnosti a má ruský pas, je jedním s největších obchodníků v tomto kšeftu.“

Haswani je dobře známý svými aktivitami. V listopadu na něj americké ministerstvo financí uvalilo sankce. Je také na černé listině EU, protože pracuje jako prostředník v nákupech ropy pro syrský režim od IS.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Erdogan pak dodal, že do obchodu s ropou je zapleten slavný ruský šachista, aniž by však uvedl jeho jméno. Podle webu Vanguard by mohlo ale jít o Kirsana Iljumžinova, ruského obchodníka, kalmyckého velmistra a dlouholetého předsedu mezinárodní šachové federace FIDE, který byl dlouho i prezidentem Kalmycké republiky.

Vzájemná obviňování z kšeftů s ropou

Erdogan tak reagoval na sílící ruská obvinění, že většina ropy vytěžené Islámským státem putuje do světa přes Turecko, které nad tím přivírá oči.

„Podle informací, které jsme získali, je Turecko hlavním odběratelem ropy ukradené oprávněným vlastníkům – Sýrii a Iráku,“ řekl ve středu tajemník ruského ministra obrany Anatolij Antonov. Naznačil, že do obchodu jsou zapleteni i příslušníci Erdoganovy rodiny.

Při středeční návštěvě Kataru ale Erdogan označil ruská obvinění za falešná, uvedl list Hürriyet. „Nikdo nemá právo očerňovat Turecko, a zejména ne tvrzením, že Turecko kupuje ropu IS. Turecko neztratilo své morální hodnoty natolik, aby při pořizování ropy sáhlo k této teroristické organizaci,“ řekl v Dauhá. Zopakoval svůj předchozí závazek, že pokud se takový důkaz objeví, okamžitě odstoupí.

Často se objevují tvrzení, že do kšeftů s černým zlatem IS je zapojen Erdoganův syn. Žádný důkaz o tom však není. Mají to dokládat fotografie, kde je Erdoganův syn s údajnými radikály.

Erdogan: Zeptejte se Asada, kde bere ropu

To, že část ropy vytěžené IS prochází přes Turecko, je obecně známo. Otázkou však zůstává, zda se tak děje s tichým souhlasem vlády. „Můžeme předpokládat, že nejvyšší političtí vůdci Turecka o tom nemusejí vědět. Je to teoreticky možné, ale těžko uvěřitelné. Jestliže o tom nejvyšší političtí vůdci nic nevědí, ať si to zjistí. Můžu připustit, že tam mohou být prvky korupce,“ řekl minulý týden Vladimir Putin.

Erdogan odrazil toto obvinění s tím, že ropu od IS nakupuje Sýrie, a Rusové by se měli věnovat spíše těmto kšeftům. „IS vytěženou ropu prodává Asadovi. Mluvte o tom s Asadem, kterého podporujete.“

Ruská obvinění ze zapojení tureckých představitelů do obchodů s ropou oslabuje i tvrzení amerického ministerstva zahraničí, které uvedlo, že nemá důkazy o přímém zapojení Turecka do obchodů s ropou IS.

Turecko čelí sankcím

Turecko je tvrdě postiženo ruskými sankcemi, protože turečtí řidiči nyní nemohou využívat tradiční cestu přes Rusko do středoasijských zemí. Míní využívat lodí pro nákladní vozy, odplouvajících z Baku. Ázerbájdžán, Kazachstán a Turkmenistán už Turecku slíbily, že se pro turecké kamióny sníží poplatky za průjezd. Přes tisíc jich při návratu do Turecka uvízlo u ruských hranic. Cena za použití trajektu typu Ro-Ro bude pro ně nižší o dvacet procent.

Reklama

Související články

Turecký prezident lituje sestřelu suchoje

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal v sobotu poprvé najevo lítost nad úterním sestřelením ruského bombardéru, které vyhrotilo vzájemné vztahy obou zemí....

Putin se s tureckým prezidentem nesejde

Ruský prezident Vladimir Putin se při příležitosti klimatické konference v Paříži nesejde se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. V pondělí to...

Výběr článků

Načítám