Hlavní obsah

Nálet saúdské koalice v Jemenu zasáhl mobilní kliniku Lékařů bez hranic

Nálet koalice vedené Saúdskou Arábií v jemenském Taizu ve středu zasáhl mobilní kliniku Lékařů bez hranic. Podle informací organizace si útok vyžádal devět zraněných včetně dvou pracovníků. Klinika musela být evakuována a pacienti včetně dvou těžce zraněných museli být převezeni do jiných zdravotnických zařízení.

Foto: Mohamed Al-sayaghi, Reuters

Následky náletů na Jemen, záběr je ze Saná.

Článek

„Byla jsem zrovna na klinice Lékařů bez hranic pro matky s dětmi v Taizu, kilometr od kliniky Al-Huban, když jsem uslyšela nálety,” řekla vedoucí zdravotnického týmu Lékařů bez hranic v Taizu Nora Echaibiová. „Všichni byli vyděšeni. Týmy jsme co nejrychleji evakuovali,“ uvedla.

Místní zdroje potvrdily, že nemocnice byla 2. prosince terčem náletů. Útok prý směřoval na dva kilometry vzdálený park, ale pod palbou se ocitla i samotná klinika.

Naše souřadnice znali, tvrdí lékaři

Tým Lékařů bez hranic kliniku okamžitě evakuoval a informoval koalici vedenou Saúdskou Arábií o tom, že její letadla útočí v blízkosti zdravotnického zařízení. Zranění, včetně dvou v kritickém stavu, byli převezeni do jiných nemocnic.

Lékaři bez hranic si stěžovali, že k útoku došlo, byť Saúdy vedená koalice znala souřadnice kliniky.

„Není možné, aby koalice nevěděla o naší přítomnosti v této oblasti,“ řekl vedoucí mise Lékařů bez hranic v Jemenu Jerome Alin a dodal: „GPS souřadnice zdravotnických zařízení byly pravidelně sdíleny s koalicí vedenou Saúdskou Arábií. O našich aktivitách v Al-Hubanu jsme koalici naposledy informovali 29. listopadu.“

Nálety na nemocnice

Klinika je už třetím bombardovaným zdravotnickým zařízením Lékařů bez hranic. V říjnu byla vybombardována americkým bitevníkem AC-130 Spectre nemocnice v afghánském Kunduzu, kde zahynulo třicet lidí. Američané přiznali, že šlo o omyl. [celá zpráva]

Sedm lidí zahynulo a 47 bylo zraněno při útocích na nemocnici v syrském Homsu, kterou zřejmě zasáhly barelové bomby svržené syrskými vrtulníky při dvojitém útoku. Nálet byl podniknut ve dvou vlnách, jako už častokrát dříve. Druhá vlna zasáhla lidi, kteří přispěchali na pomoc zraněným po prvním útoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám