Hlavní obsah

Íránci světu lhali, o atomovou bombu usilovali

Teherán

Írán v minulosti pracoval na výrobě jaderných hlavic. Na základě svého šetření na to upozornila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Dodala nicméně, že se íránští experti nedostali dál než k základním zkouškám a výrobě elementárních komponentů. Teherán přitom opakuje, že jeho jaderný program má civilní charakter.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tyto aktivity nicméně nevedly k možné výrobě, měly čistě vědecký charakter a nevedly k tomu, že íránští experti nabyli potřebných dovedností,“ cituje ze zprávy MAAE server BBC.

Většina aktivit směřujících k získání jaderné zbraně se podle MAAE datuje do roku 2003. Část prací ale probíhala i v roce 2009. Expertní zprávou se vedení Mezinárodní agentury pro atomovou energii bude zabývat v prosinci.

Náměstek íránského ministra zahraničí Abbás Arakčí na zprávu MAAE reagoval prohlášením, že mírové účely jaderného programu jeho země „naopak prokazuje”.

Írán si s myšlenkou vyzbrojit se atomovou zbraní pohrával už v minulém století, konkrétně během války s Irákem, kterou vedl v letech 1980 až 1988. V říjnu letošního roku to přiznal tehdejší íránský prezident. Dodal také, že od návrhu bylo upuštěno a Teherán se k myšlence už nevrátil. [celá zpráva]

Klíčová dohoda

Argumentem, že íránský jaderný program má ryze civilní účely, odrážel Teherán v uplynulých letech podezření Izraele a Západu, že usiluje o nukleární zbraň. Nakonec se letos v létě podvolil tlaku a přistoupil na omezení svého programu. Mezinárodní společenství za to odvolá sankce vůči Íránu.

Írán ale v listopadu přibrzdil naplňování dohody, když oznámil, že zastavil demontáž centrifug. [celá zpráva]

Stalo se tak krátce poté, co íránský prezident Hasan Rúhání obdržel dopis, v němž si konzervativní zákonodárci stěžovali, že demontáž centrifug v rámci naplňování mezinárodní dohody probíhá příliš rychle.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám