Hlavní obsah

Turci nás nevarovali, tvrdí sestřelený ruský letec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Zbraňový operátor a navigátor sestřeleného ruského bombardéru Suchoj Su-24 ve středu popřel, že by Turci varovali ruskou posádku dříve, než letoun sestřelili. Popřel též, že by bombardér narušil vzdušný prostor Turecka. Ankara dříve uvedla, že stroj narušil její vzdušný prostor a ruská posádka byla před sestřelením varována.

Foto: ČTK/AP

Hořící ruský Suchoj Su-24

Článek

„Ve skutečnosti nebylo žádné varování ani rádiem, ani vizuální. Nebyl žádný kontakt. Proto jsme se drželi daného bojového kurzu,“ řekl Konstantin Murachtin. Podle něj měli Turci několik možností, jak varovat posádku.

„Je nutné si uvědomit, jaká je rychlost bombardéru a jaká stíhačky F-16. Kdyby chtěli, mohli nás předletět, ukázat se, letět v paralelním kurzu, ale nic takového se nestalo,” dodal ruský letec.

„Raketa zasáhla ocas našeho letounu náhle. Ani jsme ji neviděli, abychom udělali úhybný manévr,” řekl Murachtin.

Nad Tureckem prý neletěli

Suchoj Su-24 podle Murachtina turecký vzdušný prostor nenarušil. „Ne, to je vyloučeno, byť na jedinou sekundu. Tím víc, že jsme letěli ve výši 6000 metrů, obloha byla jasná. Celý let až do exploze rakety jsem plně kontroloval. Dobře jsem viděl mapu i zemi, kde je hranice a kde jsme my. Nehrozilo, že bychom vlétli do Turecka,” řekl Murachtin.

Varování zveřejnila televize

Murachtinova slova jsou v protikladu se záznamem, který v úterý zveřejnila turecká televize Fox. Má zachycovat varování, které vyslala turecká radarová stanice: „Hovoří turecké letectvo. Přibližujete se k tureckým hranicím. Změňte okamžitě kurz letu na jih.“

Foto: Mapy.cz

Trasy letu Su-24 podle turecké a ruské armády

Varování bylo vysláno ve chvíli, kdy byl letoun vzdálen cca 50 km od hranice. Určeno ale bylo základně, ze které ruská letadla startují, a ne posádce bombardéru. Na druhou stranu však bylo vysláno v standardní krátkovlnné frekvenci 243 MHz.

Podle webu The Aviatonist, který zveřejnil jinak znějící nahrávku se stejnými slovy, bylo narušení tureckého prostoru velmi krátké, trvalo asi 17 sekund.

Když zasáhla střela bombardér v zadní části, posádka se katapultovala. Pilota pak zastřelili syrští vzbouřenci, když se snášel na padáku. [celá zpráva]

Murachtin byl zachráněn při operaci ruských a syrských speciálních sil a převezen na ruskou základnu v Sýrii. Záchranné akce se účastnilo 18 příslušníků syrských speciálních sil a šest příslušníků libanonského šíitského hnutí Hizballáh. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám