Hlavní obsah

Odveta. Francouzské letectvo bombardovalo metropoli Islámského státu

Rakka

Francouzské letectvo bombardovalo baštu radikálního hnutí Islámský stát ve městě Rakka na východě Sýrie. Letecké údery zasáhly velitelské středisko, náborové středisko džihádistů, sklad zbraní a výcvikový tábor. Islámský stát se přihlásil k pátečním teroristickým útokům v Paříži, které po sobě zanechaly nejméně 129 mrtvých.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Letoun Rafale na francouzské válečné lodi Charles de Gaulle

Článek

"První zničený cíl používal DAEŠ (arabská zkratka pro IS) jako velitelský post, náborové středisko džihádistů a sklad zbraní a munice. Druhý cíl ukrýval výcvikový tábor teroristů," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Leteckého úderu se v neděli večer zúčastnilo 12 letounů, které shodily 20 bomb. Byl to největší francouzský nálet na pozice IS od září, kdy s nimi Paříž ve větší míře začala, sdělilo ministerstvo.

Francouzské letouny vzlétly z míst v Jordánsku a Perském zálivu a koordinovaly se s americkým letectvem.

Ďábelský plán z Rakky

Islámský stát loni vyhlásil na části Sýrie chalífát a tamní město Rakka se stalo jeho střediskem. Podle irácké tajné služby byla právě Rakka místem, kde se plánovaly páteční pařížské útoky, uvedla agentura AP.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vojenská přehlídka ozbrojenců z Islámského státu v syrském městě Rakka

Islámský stát ovládá podle odhadů až polovinu syrského území. Jde ale o jeho řídce obydlené oblasti, většinu velkých měst na západě drží v rukou stále Damašek.

Syrský prezident Bašár Asad atentáty v Paříži odsoudil. Vina ale podle něj padá také na Francii a její politiku, která umožňuje šíření terorismu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám