Hlavní obsah

Atentát Islámského státu v šíitské čtvrti Bejrútu má čtyři desítky obětí

Bejrút
Aktualizováno

Až 37 mrtvých a skoro dvě stě zraněných si vyžádaly ve čtvrtek dva sebevražedné atentáty na jižním předměstí Bejrútu obývaném šíity. S odvoláním na libanonské ministerstvo vnitra, zdravotnické zdroje a svědky o tom informoval libanonský deník The Daily Star. K útoku se přihlásil Islámský stát.

BEZ KOMENTÁŘE: Atentát v šíitské čtvrti Bejrútu má čtyři desítky obětíVideo: Reuters/Stream.cz

 
Článek

O sedmatřiceti mrtvých mluvil libanonský bezpečnostní zdroj a podle televize SkyNews i Libanonský červený kříž. Ten potvrdil181 zraněných.

Podle listu se ve čtvrti Burdž Barádžna ovládané šíitským hnutím Hizballáh kolem 17. hodiny odpálili dva sebevražední atentátníci. První exploze zazněla u stánku, kde se prodává káva. Druhá následovala po sedmi minutách o třicet metrů dále u pekařství.

Na místě zasahují sanitky, ale mnozí zranění jsou odváženi na vozících na zeleninu, či je transportují do nemocnice na skútrech.

Foto: Hasan Shaaban, Reuters

Krev na místě atentátu v Bejrútu

Na ulici je krev. Oblast je uzavřena. Podle serveru L´Orient le Jour byli připraveni zaútočit původně čtyři atentátníci, ale podařilo se to pouze dvěma z nich. Jednoho se podařilo zneškodnit a čtvrtý je zřejmě na útěku. Policie celou čtvrť uzavřela a na místě je množství vojáků.

K spáchání masakru se na internetu přihlásil Islámský stát: „Vojáci chalífátu se odpálili v pevnosti heretiků. Poté, co se odpadlíci shromáždili kolem místa exploze, druhý mučedník se odpálil za použití pásu s výbušninami.” Radikální sunnité považují šíity za odpadlíky od víry. Tomu, že jde o akci sunnitských radikálů, nasvědčoval způsob útoku i to, že atentát byl spáchán ve čtvrti ovládané Hizballáhem.

Foto: Hasan Shaaban, Reuters

Místo atentátu v Bejrútu

Bejrútské čtvrti pod kontrolou Hizballáhu byly od července 2013 do loňského února podle AFP terči osmi atentátů Islámského státu a Fronty an-Nusra. Důvodem bylo, že je Hizballáh spojencem syrského prezidenta Bašára Adsada a tisíce příslušníků jeho milicí bojují po boku syrské armády.

Dlouhodobě panují obavy, že by se krvavá syrská občanská válka mohla přenést i do Libanonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám