Hlavní obsah

Rusové bombardovali hlavní město Islámského státu

Moskva/Damašek
Aktualizováno

Ruské letouny v úterý zaútočily na hlavní město Islámského státu (IS), syrskou Rakku. Uvedla to ve středu syrská kurdská agentura ARA. Na sociálních sítích se současně objevilo video z Rakky, podle něhož byla zasažena i nemocnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při ruských náletech na Rakku byla zasažena i nemocnice Video: Reuters

 
Článek

ARA uvedla, že při úterních náletech na Rakku byli zabiti radikálové i civilisté. Pokud je zpráva pravdivá, šlo by zřejmě o jeden z prvních náletů ruských letadel přímo na Rakku, kterou dosud většinou bombardovaly americké stroje. USA nedávno zmiňovaly, že nálety na ni zesílí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Oběti náletu na Rakku

„Ruská vojenská letadla bombardovala v úterý město Rakka během několika náletů. Zabila 15 radikálů IS a zranila více než deset dalších,“ řekl ARA aktivista Ahmad Chatíb, žijící v Rakce. „Také přišlo o život osm civilistů, když byla zasažena obytná budova u jednoho z center IS ve středu města,“ dodal.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout, Reuters

Letečtí technici v Sýrii montují střely na ruský letoun Su-30.

List Hindu Times oznámil, že v Rakce zahynulo při 16 náletech minimálně 23 lidí, 13 bojovníků a 10 civilistů. Nezmínil ale, kdo útočil. Čerpal z informací exilové organizace SOHR, monitorující dění v Sýrii. Ta vycházela z údajů od jediné nemocnice. Útok podle ní provedla ruská nebo syrská letadla.

Zdravotnický zdroj uvedl, že zranění byli převezeni do městské nemocnice: „Někteří z nich jsou v kritickém stavu. V příštích hodinách proto může počet mrtvých vzrůst, oběti mohou být uvězněny pod sutinami,“ dodal pro ARA.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout, Reuters

Ruský bojový letoun Suchoj Su-24 v Sýrii

Na sociálních sítích se objevilo video, které zachycuje následky náletů na most u Rakky, i záběry z budovy, o které tvrdí, že je to nemocnice. Most byl ale terčem amerických náletů už v lednu a později jej poničili sami bojovníci, aby ho nemohly využít postupující kurdské síly.

O zásahu nemocnice žádný další zdroj neinformoval

Rusko už v úterý zmínilo, že během 48 hodin útočilo na pozice teroristů v provinciích Hamá, Latakíja, Halab a právě Rakka. Mluvčí ruského letectva Igor Klimov uvedl, že ruské bombardéry Suchoj Su-24 shodily na pozice Islámského státu dvě bomby BETAB 500 na ničení bunkrů.

Náčelník operačního oddělení generálního štábu Andrej Kartapolov ale ve středu uvedl, že ruská letadla podnikla od zahájení akcí 1631 akcí a zasáhla 2084 cílů. Zmínil především zničení 287 řídících a kontrolních stanovišť i 115 skladů paliv, maziv a munice, což oslabilo velení vzbouřenců i jejich schopnost bojovat.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout, Reuters

Vzlet ruských strojů Su-25 ze základny v Sýrii

Rusko současně pokračuje v diplomatické iniciativě. V úterý se sešel ministr zahraničí Sergej Lavrov se zvláštním zmocněncem OSN pro Sýrii Staffanem de Misturou. Syrská opozice by měla podle ministra sestavit jednu delegaci, která by se zúčastnila dialogu se syrskou vládou. Zdůraznil, že je nezbytné vyjasnit, které ze skupin by měly být přizvány k rozhovorům, a současně identifikovat extremistické formace, na něž by se nevztahovalo případné ujednání o příměří, uvedla ČTK.

Lavrovův požadavek souvisí s plánem Moskvy pozvat příští týden zástupce syrské opozice ke konzultacím do Moskvy.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

De Mistura řekl, že OSN je připravena okamžitě zahájit dialog obou protistran v Ženevě v režimu čtyř pracovních skupin. O zprostředkování těchto rozhovorů se OSN pokusila v minulosti už dvakrát, ale bez úspěchu, protože mezi protistranami panovaly diametrálně odlišné názory na osud syrského prezidenta Bašára Asada.

Reklama

Výběr článků

Načítám