Hlavní obsah

V Íránu zatkli amerického podnikatele íránského původu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránské úřady zadržely amerického podnikatele íránského původu, když ze svého sídla v Dubaji přicestoval na návštěvu příbuzných do Teheránu. Oznámil to ve čtvrtek list Wall Street Journal. Siamaka Namaziho, manažera pro strategické plánování firmy Crescent Petroleum, zadrželi agenti zpravodajského oddělení íránských Revolučních gard v době zlepšování vzájemných vztahů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle činitelů americké vlády, na které se odvolává agentura Reuters, Bílý dům o případu ví: „Analyzujeme tyto informace, ale nic dalšího k tomu nemůžeme oznámit.”

Washington nedávno vyzval íránské úřady, aby propustily tři jiné Američany, které zadržují. Je mezi nimi i zpravodaj listu Washington Post Jason Rezaian. USA rovněž žádají, aby Teherán pomohl nalézt Američana Roberta Levinsona, který v Íránu zmizel před osmi lety.

Podle listu Wall Street Journal agenti Revolučních gard pronikli do domu teheránských příbuzných Namaziho a zabavili tam počítače. Namazimu po zadržení vzali pas a brání mu v návratu do Dubaje. Je údajně zadržován v obávané teheránské věznici Evin, kde jsou internováni oponenti režimu.

Je to další  doklad pokračujícího napětí mezi USA a Íránem v době, kdy pomalu končí sankce uvalené na Teherán, protože slíbil umožnit kontrolu svých jaderných aktivit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám