Hlavní obsah

Podle USA se Rusku v Sýrii nedaří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměstek amerického ministra zahraničí Antony Blinken prohlásil ve středu v televizi France24, že ruská intervence v Sýrii není moc úspěšná. Proto bude Moskva tlačit na politickou dohodu. Rusko se navíc bojí invaze islámských radikálů do Střední Asie.

Foto: ČTK/AP

Suchoj Su-34 přistává v Sýrii pro návratu z akce

Článek

„V Sýrii nemohou zvítězit, mohou možná zabránit Asadově prohře, ale zvítězit ne. Jejich akce ve prospěch syrského režimu nejsou moc úspěšné, navzdory tlaku ruského letectva moc nepokročili,” řekl Blinken.

Podle něj proto bude Moskva naléhat na politické řešení konfliktu. „Rusko má nyní větší a stimulující vliv, aby posunulo Asada a režim k předání (moci). Všechny strany se shodují, že syrský konflikt nelze vyřešit vojensky. Rusové jsou o tom přesvědčeni stále víc,” zdůraznil podle agentury Reuters Blinken.

Podle něj si Rusko nemůže dovolit uváznout v syrském marasmu, protože si nemůže dovolit znepřátelit celý vět sunnitských muslimů.

Strach Ruska

Moskva se navíc obává, že ruští bojovníci Islámského státu by se mohli vrátit do vlasti a podnikat tam atentáty. Také se bojí, že do středoasijských zemí mohou masově pronikat bojovníci Islámského státu (IS) i afghánského Tálibánu. Ve středu před tím varoval šéf ruské kontrarozvědky (FSB) Alexandr Bortnikov. Prohlásil, že koncentrace bojovníků Tálibánu, z nichž někteří přísahali věrnost IS, u severních hranic Afghánistánu „svědčí o hmatatelném riziku invaze”.

V Afghánistánu se výrazně zhoršila bezpečnostní situace poté, co tam loni skončily své působení mezinárodní síly ISAF. Tálibán od té doby ovládl rozsáhlá území a načas obsadil Kunduz na severu země. Afghánistán sousedí s bývalými sovětskými republikami Turkmenistánem, Uzbekistánem a Tádžikistánem. Společné hranice jsou  velmi propustné a proudí přes ně mimo jiné množství drog, které se pašují dál do Ruska. Ruský prezident Vladimir Putin označil tento měsíc situaci v Afghánistánu za „téměř kritickou”. [celá zpráva]

Ve Vídni budou ve čtvrtek o syrské krizi jednat ministři zahraničí Ruska, USA, Saúdské Arábie a Turecka. Jednat se má i v pátek v rozšířeném obsazení. Účast v pátečních rozhovorech už potvrdil Írán, Egypt, Libanon, Irák a Francie. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám