Hlavní obsah

Máme kontakty i se Svobodnou syrskou armádou, tvrdí Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Moskva, vnímaná jako hlavní spojenec režimu syrského prezidenta Bašára Asada, v pondělí naznačila, že je v kontaktu se Svobodnou syrskou armádou (FSA) bojující proti Asadovi. Právě proti těmto bojovníkům prý byla zaměřena většina ruských náletů v Sýrii. Zástupce FSA ale tvrzení o setkáních popřel.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Bojovníci Svobodné syrské armády

Článek

"Jsou celou dobu tady. Jsou to ale různí lidé. Někdo přijíždí, někdo odjíždí, všichni ale říkají, že jsou představitelé Svobodné syrské armády," uvedl náměstek ministra zahraničí Michail Bogdanov v odpovědi na dotaz, kdy lze v Moskvě čekat zástupce tohoto uskupení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Minulý týden šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov prohlásil, že Rusko je připraveno v Sýrii podpořit vzdušnými údery i protirežimní Svobodnou syrskou armádu a spolupracovat s dalšími opozičními skupinami, které se přesvědčivě postaví proti terorismu. [celá zpráva]

Lavrov zároveň zdůraznil potřebu konání parlamentních a prezidentských voleb jako součásti politického řešení syrské krize. Prezident Asad potvrdil, že by znovu kandidoval. [celá zpráva]

Opozice kontakty popírá

Zástupci Svobodné syrské armády však podle agentury Reuters v pondělí uvedli, že jsou k ruské nabídce pomoci skeptičtí. Rusové by v první řadě na ně měli přestat útočit, uvedli. „Jejich slova se rozcházejí s činy. Jak s nimi můžeme mluvit, zatímco na nás útočí?“ řekl Reuters jeden ze zástupců opoziční armády. Podle něj žádný kontakt mezi Svobodnou syrskou armádou a ruskou vládou není. „Teď pomoc nepotřebujeme. Měli by přestat s útoky na naše základny, pak můžeme mluvit o budoucí spolupráci,“ dodal mluvčí.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

OSN v pondělí oznámila, že v provinciích Halab (Aleppo), Hamá a Idlíb, kde Rusové útočí, jen od začátku října odešlo z domova nejméně 120 000 lidí. To je více než dvojnásobek dříve odhadovaných 50 000 lidí. Většina se přestěhovala na jiné místo v regionu, jiní odešli do táborů v blízkosti turecké hranice, uvedla mluvčí Vanessa Hugueninová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám