Hlavní obsah

Jsme solidární. Kritika není oprávněná, prohlásil Sobotka při návštěvě tábora Zátarí

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nesolidaritu s uprchlíky je Česká republika podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) kritizována neprávem. Předseda kabinetu to prohlásil v neděli při návštěvě jordánského uprchlického tábora Zátarí, kde se na vlastní oči přesvědčil, jak konkrétně peníze z Česka pomáhají.

Foto: Martin Weiser, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (uprostřed) navštívil 25. října v Jordánsku uprchlický tábor Zaatarí, kde nyní žije asi 80 000 běženců ze Sýrie.

Článek

„Myslím si, že jsme hodně neoprávněně kritizováni, že nejsme solidární. Kdyby každá země naší velikosti udělala v Jordánsku tolik projektů, jako se povedlo České republice, tak se ta situace tady výrazným způsobem pro uprchlíky zlepší,“ míní Sobotka.

Česká republika letos do Zátarí, třetího největšího uprchlického tábora na světě, poslala 45 miliónů korun. Jedním z projektů, na které peníze šly, byla elektrifikace tábora. „Umožnilo to zlepšit bezpečí,“ komentoval premiér.

Mezi menší projekty, které ČR zřídila, patří například nákup šicích strojů či zřízení dětského hřiště. Podle něj je potřeba, abychom v pomoci pokračovali i v příštích letech.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Zátarí je největším uprchlickým táborem na Blízkém východě, v současnosti v něm žije asi 80 tisíc utečenců.

„Je potřeba tu podporu v příštích letech navýšit. Nesmí se stát to, co se stalo letos na podzim, že Světovému potravinovému fondu, který spravuje OSN, došly peníze,“ uvedl premiér.

Dodal, že pozice uprchlíků není vůbec jednoduchá. „Jsou v táboře dva až tři roky. Je problém zajistit pro ně vzdělání i lékařskou péči, ale hlavně pracovní příležitosti tady v Jordánsku,“ řekl předseda vlády. Česko by se mělo pustit do projektů, které situaci na pracovním trhu v Jordánsku pro Syřany zlepší.

Zásadní je však podle premiéra nastolit v Sýrii mír. „Myslím, že v tom případě by se většina uprchlíků do Sýrie chtěla vrátit. „To, co se dnes odehrává v Sýrii, by mohlo být jakýmsi katalyzátorem, aby se věci pohnuly a mohla začít určitá jednání mezi režimem a částí opozice,“ sdělil premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám