Hlavní obsah

Referendum o kvótách by Česko stálo stovky miliónů, prohlásil Sobotka

Novinky, ČTK, Barbora Zpěváčková, mif
Zátarí

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v sobotu ohradil proti referendu o kvótách na rozdělení běženců, jak prezident Miloš Zeman a jeho předchůdce Václav Klaus. Česko by totiž vyšlo na stovky miliónů korun, přitom tato částka by podle něj mohla být využita k řešení uprchlické krize.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Předseda ČSSD v Olomouci před schůzkou s obviněným hejtmanem Jiřím Rozbořilem

Článek

„Uspořádání referenda by stálo stovky miliónů a uprchlíkům by nijak nepomohlo. Je mnohem lepší dát tyto peníze na pomoc migrantům a v uprchlických táborech v Jordánsku, Turecku či Libanonu,“ prohlásil Sobotka při návštěvě Zátarí, v jednom z největších uprchlických center na území Jordánska.

Teď navíc podle něj není o čem dělat referendum protože na stole žádné povinné kvóty nejsou. V Bruselu bylo pouze dohodnuto jednorázové přerozdělení.

Mimořádné parlamentní volby nebo referendum

Prezident tvrdí, že v Lisabonské smlouvě upravující fungování Evropské unie není ani slovo o uprchlických kvótách, jen o případné pomoci těm státům Unie, které čelí zvýšenému náporu cizinců.

Bývalý prezident Klaus hodlá usilovat o to, aby vláda Sobotky "zlegalizovala" svůj postoj k rozhodnutí Evropské unie o kvótách na přerozdělování uprchlíků v mimořádných parlamentních volbách nebo referendu.

Zeman předčasné volby nepovažuje za vhodné řešení, zatímco o plebiscitu by přemýšlel a nebyl by proti, prohlásil v nedělním rozhovoru pro blesk.tv. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám