Hlavní obsah

Tony Blair: Americká invaze do Iráku přispěla k vzestupu Islámského státu

Britský premiér Tony Blair, který v roce 2003 velmi horoval pro americký plán invaze do Iráku, v rozhovoru pro CNN přiznal, že přispěla k vzestupu Islámského státu. Ti, kdo svrhli irácký režim, za to nesou zodpovědnost.

Foto: Sebastian Scheiner, ČTK/AP

Tony Blair na snímku roku 2014

Článek

Podle Blaira je na tvrzení, že invaze do Iráku vedla ke vzestupu Islámského státu, jenž nyní ovládá rozsáhlé oblasti na severu Iráku a severu a východě Sýrie, ”zrnko pravdy”.  Výrok pak upřesnil: „Samozřejmě nelze říct, že ti z nás, kteří odstranili Saddáma v roce 2003, nenesou žádnou zodpovědnost za situaci v roce 2015, ale je potřeba si uvědomit, že arabské jaro, které začalo v roce 2011, by mělo také dopad na Irák,” řekl bývalý labouristický premiér.

Blair se také opět omluvil za svůj podíl na chybách, především za to, že invaze byla provedena na základě neověřeného tvrzení tajných služeb, že Saddám Husajn má zbraně hromadného ničení, které se v Iráku nikdy nenašly.

„Omlouvám se za to, že zpravodajské informace, které jsme obdrželi, byly chybné,” řekl Blair. Omluvil se i za „chyby při pochopení, co by se mohlo stát, když se svrhne (Husajnův) režim.“ Popřel však, že s Husajnem by svět byl lepší a že s ním by v zemi nedošlo k občanské válce.

Blair ale řekl, že i když jeho politika v Iráku nefungovala, neznamená to, že jiné by byly lepší. Naznačil, že i bez invaze by mohla v zemi propuknout občanská válka jako v Sýrii, protože Arabské jaro, kdy masové protesty vedly k pádu prohnilých autokratických režimů v oblasti Blízkého východu a v Severní Africe otevřelo cestu islamistů. Vinu na vzestupu IS podle něj nese ale i „sektářská” politika předchozích iráckých vlád po roce 2009.

Blairovy výroky ještě dodatečně upřesnil jeho mluvčí, který sdělil: „Neřekl, že rozhodnutí z roku 2003 svrhnout Husajna, vedlo k IS a zdůraznil, že o IS  bylo slyšet jen vzácně do konce roku 2008, kdy byla Al-Káida rozdrcena.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám