Hlavní obsah

Studium v Česku pro mě znamená šanci na dobrý život, říká syrský uprchlík

Novinky, Barbora Zpěváčková (Ammán)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ammán

V Sýrii mu vybombardovali dům, tak odešel do Jordánska. Sedmadvacetiletý Moutasem Al Homsi nyní dostal spolu s dalšími 19 syrskými uprchlíky příležitost studovat v České republice. „Je to šance, jak žít dobrý život. Tady není budoucnost,“ řekl Homsi Novinkám v jordánském Ammánu, kde se setkal s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Studium v Česku pro mě znamená šanci na dobrý život, říká syrský uprchlíkVideo: Novinky

 
Článek

Homsi, který studoval v Damašku anglickou literaturu, zemi opustil v roce 2012. „Žil jsem v místě, kde je konflikt mezi opozicí a režimem. Náš dům byl zničen a neměli jsme tam nic,“ popisuje.

Odešel tedy do jordánského Ammánu, aniž by věděl, zda ještě někdy uvidí svoji rodinu a přátele. „Bylo to smutné, ale musel jsem. Doufal jsem, že se jednoho dne vrátím... Už jsem tady skoro čtyři roky,“ zamyslí se a pokračuje ve vyprávění.

V blízkovýchodním království první rok pracoval v kavárně, nyní dělá novináře pro jednu syrskou organizaci. Živí sebe i rodiče, kteří do Jordánska přišli pár měsíců po něm.

Na bombardování jsme zvyklí
Moutasem Al Homsi, syrský uprchlík

Někteří Homsiho kamarádi prý ale chtějí v Sýrii i přes tamní boje zůstat. „Jsou na tu situaci zvyklí. Je to OK. Pro nás už není bombardování nic neobvyklého,“ říká. „Mám příbuzné, kteří kvůli bojům umřeli, mám i přátele, kteří umřeli,“ vypráví, aniž by ho to vykolejilo.

Pokud se situace v Sýrii uklidní, chtěl by se do své země vrátit. Pokud ne, má v plánu odejít do Německa nebo Francie. „Můj bratr je v Německu a moje sestra ve Francii,“ vysvětluje. „A když budu moct, zůstanu v Česku. Ale nechci zpět do Jordánska. Není tady budoucnost,“ míní.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Moutasem Al Homsi je jedním z dvaceti syrských uprchlíků, kteří budou studovat v Česku.

To, že v Česku dostane stipendium, se dozvěděl před týdnem. Studovat bude češtinu a přemýšlí o ekonomii. „Moje rodina byla šťastná. Až odjedu, peníze jim bude posílat bratr z Německa,“ popisuje. Homsiho bratr se do Německa dostal podobně jako většina uprchlíků.

„Nejdříve byl v Itálii, potom šel do Německa. Jako všichni Syřani. Chtějí najít nějakou šanci žít dobrý život, najít práci,“ tvrdí Homsi.

Prošli bezpečnostní prověrkou

Dvacet syrských uprchlíků, kteří v Česku dostanou pětileté stipendium, vybíralo ministerstvo zahraničí spolu s Úřadem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Všichni prošli zdravotní a bezpečnostní prověrkou, do Česka by měli odletět začátkem listopadu.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) mluvil se Syřany, kteří by měli v Česku studovat.

Se Syřany se Sobotka setkal v rámci své víkendové návštěvy Jordánska. Premiér jednal také s českými velvyslanci z Turecka, Libanonu, Jodránska a Sýrie.

V neděli by měl mít schůzku se svým jordánským protějškem Abdalláhem Ensúrem a jordánským králem Abdalláhem II. Odpoledne se pojede podívat do uprchlického tábora Zátarí, který je třetí největší na světě. Česká republika letos táboru poskytla částku 45 miliónů korun, peníze mají přispět k jeho elektrifikaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám