Hlavní obsah

Rusko slíbilo podpořit nálety i umírněnou syrskou opozici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko je připraveno v Sýrii podpořit vzdušnými údery i protirežimní Svobodnou syrskou armádu a spolupracovat s dalšími opozičními skupinami, které bojují s teroristy. V sobotu to řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout, Reuters

Ruský pilot v Sýrii

Článek

Podle agentury TASS Lavrov řekl, že ruská strana je připravena spolupracovat „s vlasteneckou opozicí v Sýrii a také podporovat ze vzduchu takzvanou Svobodnou syrskou armádu”.

„A to i přesto, že nám odmítají poskytovat informace o tom, kde se, podle amerického hodnocení, nacházejí teroristé, a kde síly vlastenecké opozice,” podotkl Lavrov.

Rusko chce zohledňovat zájmy celé Sýrie, nejen samotného prezidenta Bašára Asada, nebo opozice, prohlásil Lavrov v televizním vystoupení: „A pro Sýrii je důležité, aby tam byla pokojná situace, co možná nejdříve skončila válka a aby teroristé nezískali šanci chopit se moci v Damašku, ani v kterékoliv jiné části Sýrie.”

Moskva opakovaně zdůrazňuje, že chce podporovat všechny vlastenecké síly, které bojují proti terorismu, a nejen legitimní vládu, na jejíž pozvání zahájilo útoky na vzbouřence.

Západ požaduje Asadovo odstoupení

Lavrov zároveň zdůraznil potřebu konání parlamentních a prezidentských voleb jako součásti politického řešení syrské krize: „Externí hráči nemohou nic rozhodovat za Syřany. Musíme je přimět k vypracování plánu pro jejich zemi, v němž budou dobře chráněny zájmy všech náboženských, etnických a politických skupin.”

Západ požaduje, aby syrský prezident Bašár Asad odstoupil, i když ne hned, ale do půl roku. Měl by být součástí přechodu k nové vládě.

Moskevské ministerstvo obrany uvedlo, že ruská letadla uskutečnila od zahájení operace v Sýrii 30. září 934 startů a zničila 819 povstaleckých cílů, informovala agentura Interfax.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám