Hlavní obsah

K útoku u pyramid se přihlásil Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Islámský stát (IS) se přihlásil k útoku na egyptskou policii u hotelu nedaleko pyramid v Gíze, uvedla v sobotu agentura AFP. Nastražená bomba v pátek explodovala v okamžiku, kdy se ji policie snažila zneškodnit, a zranila čtyři lidi.

Foto: Amr Nabil, ČTK/AP

Egyptský voják na hlídce v ulicích u volební místnosti v Gíze

Článek

Podezřelý předmět na chodníku před hotelem Le Méridien, který leží asi jen kilometr a půl od známých pyramid v Gíze, objevili příslušníci soukromé ochranky. Při pokusu bombu zneškodnit pak utrpěli zranění dva z nich a také dva přivolaní policisté. Stav jednoho z policistů je vážný.

V prohlášení uveřejněném na sociálních sítích se k nastražení bomby přihlásil Islámský stát, který uvedl, že chtěl potrestat „odpadlíky sloužící u policie”.

Islamisté zaútočili v pátek na příslušníky egyptské policie také na Sinajském poloostrově, kde je jejich aktivista nejvyšší. Při výbuchu bomby u města Aríš zahynul podle ministerstva vnitra jeden policista a tři utrpěli zranění.

Teroristické útoky v Egyptě několik let provádí především skupina Ansar Bajt al-Makdis, která se nedávno přihlásila k IS a přejmenovala se na Sinajskou provincii. Změnou názvu chtěla zdůraznit svou příslušnost k samozvanému chalífátu, který IS na dobytých územích v Iráku a Sýrii vyhlásil loni v červnu.

Egyptští islamisté jsou nespokojeni s režimem prezidenta Abdala Fattáha Sísího, který se dostal k moci, když předloni svrhl svého předchůdce Muhammada Mursího z Muslimského bratrstva.  Od té doby zabili na stovky osob na Sinaji a další desítky lidí zavraždili v Káhiře i jiných městech.

K vyššímu napětí přispívají v Egyptě probíhající volby, jichž se Muslimské bratrstvo nesmí účastnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám