Hlavní obsah

Nálety nesnížily příjmy Islámského státu z ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Islámský stát získává z prodeje nelegálně vytěžené ropy měsíčně 50 miliónů dolarů navzdory náletům Američany vedené koalice. Washingtonský expert označil pro agenturu AP způsob řízení těžby na území pod kontrolou Islámského státu za stále sofistikovanější. To také pomáhá teroristickému uskupení zpomalit dopad amerických náletů na ropnou infrastrukturu. Američané proto nyní zesilují útoky.

Foto: Profimedia.cz

Ropný vrt v Iráku

Článek

Americký operační důstojník Michael Filanowski řekl v pátek v Bagdádu, že byl proveden útok na syrské ropné pole Umar: „V noci se provedly údery na rafinérie, velitelství a řídicí střediska i dopravní uzly IS. Bylo určeno 26 cílů a všech 26 bylo zasaženo.

„Bude to mít dopad na jejich strategickou schopnost generovat peníze,“ dodal Filanowski. Exilová organizace SOHR, monitorující dění v Sýrii, potvrdila zničení těžebních zařízení, potrubí i zásobníků.

Změna systému těžby

IS provozuje malé rafinérie zřízené na mobilních přívěsech. Jejich produkce je určena hlavně pro domácí potřebu. Za přísných bezpečnostních opatření k nim IS vozí turecký a kurdský personál a zaměstnává rovněž lidi z iráckých státních ropných společností.

Irácký expert na Islámský stát Haším Hašímí řekl, že inženýři dostávají 300 dolarů denně a tisíc dolarů, když musejí řešit problémy. Dva iráčtí pracovníci tajné služby tvrdí, že odhalili identitu představitele IS, který jedná s tureckými a kurdskými experty.

Vzhledem k tomu, že se Islámskému státu podle agentury AP podařilo získat potřebnou techniku ze zahraničí, ropné příjmy zůstávají vysoké a umožňují radikálům udržet se na dobytém území. Prodej ropy představuje stále největší část pravidelných příjmů Islámského státu.

Milióny dolarů za ropu

Iráčtí představitelé uvedli, že Islámský stát je schopen prodejem ropy měsíčně získat 40 až 50 miliónů dolarů. Zpráva ministerstva financí IS, kterou viděl redaktor AP v Bagdádu, uvádí, že v dubnu činily příjmy jen z prodeje syrské ropy 46,7 miliónu dolarů. Ve zprávě též stojí, že IS kontroluje 253 vrtů, z nichž 161 je v provozu. Pracuje na nich 257 inženýrů a 1107 dělníků.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Ropná pole v Sýrii

Několik iráckých odborníků nezávisle na sobě uvedlo, že IS prodává barel ropy za 35 dolarů, ale také jen za deset, zatímco na legálním trhu se za ni platí skoro 50 dolarů. Z obav před zničením při náletu už není ropa přepravována velkými cisternami, ale menšími vozidly. Podle představitele amerického ministerstva financí Daniela Glasera představuje prodej ropy hlavní příjem, který odhaduje ročně na půl miliardy dolarů. Další příjem představují různé daně.

Černý obchod s černým zlatem

V Sýrii IS denně těží 30 tisíc barelů ropy, v Iráku kolem 10 až 20 tisíc barelů. Podle iráckého poslance a bývalého ministra ropného průmyslu Ibráhíma Bahr Ulúma se v Iráku těží hlavně v blízkosti Mosulu. Zatímco syrská ropa se pašuje do Turecka a tam prodává prostředníkům, iráckou převážejí do Sýrie, kde IS provozuje rafinérie, aby mohl prodávat ropné produkty.

Spojené státy se tento černý export snaží omezit. Vyjednávají s vládami, aby zastavily dovoz techniky do severní Sýrie, kam se z Turecka dostává zařízení pro těžbu, úpravu i transport ropy.

Úřad tureckého premiéra oznámil, že Turecko zpřísnilo dohled na hranici a „efektivně zabránilo pašování ropy“. Ke konci září podle něj zabránilo 3319 pokusům o pašování a od roku 2011 Turci zadrželi 5,5 miliónu litrů ropy.

Vysoká čísla ukazují, jak čilý je tento obchod, nevypovídají však nic o tom, kolik ropy se takto podařilo propašovat. Peníze za ropu vybírají v Istanbulu a Ankaře členky IS, protože se předpokládá, že ženy přitahují méně pozornosti. Hotovost je pak dopravena do Sýrie a Iráku.

Foto: Profimedia.cz

Ropná pole u Kirkúku, která zapálil Islámský stát.

Ačkoliv iráčtí představitelé tvrdí, že část ropy se pašuje také přes irácký Kurdistán, kurdské vedení to popírá. Člen parlamentu iráckého Kurdistánu Alí Hamá Sálih řekl, že „neexistují důkazy prokazující, že Islámský stát by tu prodával ropu“. Dodal, že je pro IS snazší přepravit v Iráku vytěženou ropu do Sýrie.

Přiznává však, že se v Kurdistánu obchoduje s jinými komoditami pocházejícími od IS. Nedávno tam prý bylo zatčeno 15 lidí podezřelých z obchodování s radikály. Jsou mezi nimi vojáci i podnikatelé.

Malé úspěchy náletů

Když na konci září zahájilo Rusko nálety na IS, zdůrazňovalo, že míní napadat zejména ropnou infrastrukturu, protože americké nálety zatím nedokázaly omezit příjem radikálů z prodeje ropy. Podle AP ale žádný z ruských útoků nezasáhl ropnou infrastrukturu. Nálety koalice, které velí USA, na ni cílily jen několikrát. Úspěšnější byly akce v Iráku, kde se IS stáhl z hlavních ropných polí u Kirkúku, které nyní kontrolují Kurdi.

Islámský stát vrty před odchodem zapálil.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Ze strachu z amerického náletu IS netěží na velkém nalezišti u severoiráckého Sindžáru. Posílá tam pouze nepravidelně dělníky, kteří rychle načerpají ropu a odjedou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám