Hlavní obsah

Syrským povstalcům dochází munice a dezertují. Velitelé nabízejí lokální příměří, tvrdí Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Hlavní radikální skupiny bojující v Sýrii ztratily bojovou kapacitu a nabízejí syrské armádě uzavření lokálního příměří. Řekl to ve čtvrtek zástupce šéfa generálního štábu ruské armády Andrej Kartapolov.

Foto: Alexander Kots, ČTK/AP

Syrští vojáci u houfnic u vesnice Morek na severozápadě Sýrie

Článek

„Někteří polní velitelé začínají kontaktovat jednotky syrské armády a navrhují lokální příměří a rozhovory. Po ruských náletech nejsou hlavní jednotky teroristických skupin složených z nejlépe vycvičených bojovníků bojeschopné. Zásobovací trasy těchto skupin byly přerušeny. Teroristům dochází munice, zbraně a pohonné hmoty,” řekl generál. Neupřesnil ale, o jaké jde skupiny a v kterých oblastech.

Mnozí bojovníci se prý dali na útěk do Jordánska a do Turecka. Skupiny prý byly nuceny vytvořit komanda, která mají zabránit dezercím.

„Najímají mladíky od 12 let. Tito branci masivně odhazují zbraně a ze strachu opouštějí pozice. Víme, že velitelé v provincii Halab sestavili z nejoddanějších bojovníků komanda, která mají nováčkům zabránit v útěku,” řekl Kartapolov.

Asad prý jednat chce

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek oznámilo, že ruská letadla bombardovala most přes Eufrat, přes nějž vedla hlavní zásobovací trasa Islámského státu (IS) z Iráku do Sýrie. Most je podle něj nyní nepoužitelný.

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že syrské vedení musí začít jednat s tou částí opozice, která je dialogu otevřená. Prezident Bašár Asad prý s ní jednat chce.

Šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová prohlásila, že jestliže se Rusku podaří zapojit syrský režim do dohody o přechodném období, bude to dobré: „Myslím, že jsme se z vývoje v Iráku poučili, že je třeba zajistit, aby politický proces a přechodné období přinesly nejenom bezpečnost, ale také zapojení všech částí společnosti.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám