Hlavní obsah

Rusko při náletech zabilo vůdce povstalců i civilisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Damašek
Aktualizováno

Ruské nálety v syrské provincii Latakíja usmrtily 45 osob včetně jednoho z velitelů povstalců. Informovala o tom v úterý syrská exilová organizace SOHR, která situaci v zemi monitoruje z Londýna. Moskva přitom tvrdí, že se zaměřuje na islamisty. Smrt několika vůdců povstalců potvrdily i syrská agentura SANA a Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sýrie čelí bombardování na mnoha místechVideo: Reuters

 
Článek

Ruské nálety v Sýrii dosud usmrtily 370 osob, z toho 243 povstalců a 127 civilistů. Mezi mrtvými rebely bylo 52 bojovníků Islámského státu, uvedli opoziční aktivisté.

Ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán uvedl, že v pondělí nálety zasáhly hornatý region Džabal Al-Akrad na severovýchodě provincie Latakíja u hranic s Tureckem. Povstalecký velitel Basil Zamo, bývalý kapitán syrské armády, který byl při akci zabit, byl členem velitelství První pobřežní divize, která bojuje pod hlavičkou Svobodné syrské armády. První pobřežní je jednou ze skupin, které dostaly výzbroj od USA včetně protitankových raket BGM 71 TOW. Pomáhala jí také CIA.

Kromě velitele zahynuly i rodiny bojovníků, uvedl SOHR.

Syrská státní tisková agentura SANA uvedla, že v této provincii bylo zničeno několik pozic a úkrytů vzbouřenců, přičemž několik jich bylo zabito. Agentura je nejmenovala.

SANA nezmínila ani ztráty civilistů, uvedla ale, že minometné granáty vypálené na východ provincie Hamá si vyžádaly tři civilní oběti a 14 zraněných.

Britská BBC podotkla, že oblast se stala terčem několika ruských náletů, protože z ní lze ostřelovat město Latakíja, u něhož je Rusy využívané letiště, i rodnou ves prezidenta Bašára Asada.

Foto: Stringer, Reuters

Syřanka prochází obytnou čtvrtí ve městě Nuá v provincii Daraá vybombardovanou letadly režimu prezidenta Bašára Asada

Podle ruského ministerstva obrany ruské letectvo podniklo v pondělí 33 náletů a zaútočilo na 49 cílů v okolí Damašku, Halabu, Idlíbu, Hamá a právě v Latakíji.

Další zabití velitelé radikálů

Při bojích v Idlíbu s Frontou an-Nusra u města Taman’a byli zabiti čtyři teroristé v terénním autě s kulometem.

Proti pozicím této skupiny, která se hlásí k Al-Káidě, podnikla syrská armáda speciální operace u Tal Zadžrámu a východně od vesnice Mansúra.

Syrská armáda, která ruské nálety používá ke svým akcím, pokračuje také v operaci u Halabu, kde syrské letectvo bombardovalo pozice Islámského státu i dalších skupiny. Extremisté z různých skupin včetně Fronty an-Nusra a Daíš al-Mudžahíd přiznali ztráty svých velitelů a uvedli seznam několika padlých, napsala SANA.

Mezi nimi je podle agentury Reuters i velitel další umírněné skupiny Harakat Núr al Din al Zinki. Zemřel v bojích jižně od města, uvedla agentura Reuters. I tato skupina dostala rakety od USA, ale byla i součástí skupiny Džaíš al-Mudžahíd, kterou ale opustila kvůli vazbám na Muslimské bratrstvo. Podle některých informací v jejích řadách bojovali i rusky mluvící lidé, napsal loni web ChechenSyria.

Kvůli vojenské ofenzivě v provincii Halab údajně za posledních několik dní uprchly ze svých domovů desítky tisíc Syřanů. Podle zástupce syrské zdravotnické organizace USMRO Zajdána Zuabího je v pohybu až 70 000 lidí, kterým se nedostává lékařské péče a jídla a nemají ani kde spát. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám