Hlavní obsah

FT: Unie chystá plán na rozdělení 200 000 migrantů z Blízkého východu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Evropská unie připravuje plán, podle kterého by si členské státy mohly přerozdělit 200 000 běženců z táborů v Turecku, Jordánsku a Libanonu. Napsal to v neděli list The Financial Times. Brusel by prý návrh mohl představit již příští rok v březnu v rámci reforem zaměřených na omezení přílivu běženců z Turecka a okolních zemí do EU.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Syrští uprchlíci na cestě u turecké Ankary

Článek

Plán na rozsáhlé přemístění běženců se chápe jako protislužba za případnou dohodu s Tureckem. Brusel doufá, že tohoto dlouhodobého kandidáta na členství v Unii přesvědčí, aby hrál větší roli v úsilí zastavit příliv běženců do Evropy, napsal také list.

Unijní činitelé budou podle FT přihlížet k doporučení Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), který EU vybídl k přemístění zhruba 200 000 uprchlíků přímo ze zemí mimo EU, jako je Turecko či Libanon. O konečném počtu se podle činitelů ještě nerozhodlo. Dohoda z letošního léta počítá s přerozdělením 20 000 běženců, napsal také list.

Merkelová jednala v Turecku

Německá kancléřka Angela Merkelová v neděli přislíbila ústupky Turecku výměnou za to, že pohyb migrantů na svém území co nejvíc zablokuje.

EU se předtím na čtvrtečním summitu v Bruselu shodla, že pro řešení migrační krize je nutné omezit proud uprchlíků plynoucí z Turecka do Řecka. Členské státy podpořily plán, kdy by se Turecku poskytly tři miliardy eur ročně pro zlepšení situace v uprchlických táborech, uvolnil se vízový režim a rychlila se zamrzlá jednání o vstupu o Unie.[celá zpráva]

Při nedělních jednáních kancléřka Merkelová slíbila Ankaře, že se Berlín zasadí o urychlení procedur při udělování víz. Údajně se s tureckým premiérem Ahmetem Davulogluem dohodli, že se urychlí projednání některých kapitol přístupových rozhovorů v rámci jednání o vstupu Turecka do EU.

Davutoglu řekl, že břemeno uprchlické krize musejí země, které jsou jí zasaženy, nést rovnoměrně. Zopakoval názor Ankary, že by v severní Sýrii měla vzniknout bezpečnostní zóna, kde by se soustředili obyvatelé prchající ze svých domovů, aniž by opouštěli svou zemi. Také se vyjádřil kriticky k ruské letecké intervenci proti syrským povstalcům. Nálety na severu země mohou podle něj vyvolat novou migrační vlnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám